nieuws

Onverwachte asbestvondst bij verbouwing pand Diezerstraat Zwolle

Asbest
Asbest
Bij de verbouwing van het pand aan de Diezerstraat 80a in Zwolle is onverwacht asbest aangetroffen. Dat meldt de gemeente Zwolle. Het pand wordt op dit moment omgebouwd tot winkelpand voor de vestiging van Zara. Het is onlangs verkocht door de gemeente Zwolle.
Het asbest is gevonden onder de vloer in het monumentale deel van het gebouw. De vloer is in de jaren tachtig van de vorige eeuw opgehoogd om de oude vloer te verbinden met het achterliggende bibliotheekgebouw. Bij het ophogen is destijds puin gebruikt. De verbouwing is indertijd uitgevoerd in opdracht van de gemeente Zwolle.

Verhoogde vloer

Het bibliotheekgebouw is begin dit jaar afgebroken en de verhoogde vloer moet nu worden gesloopt om de hele vloer op de begane grond van het winkelpand op één niveau te brengen. Daarbij is tussen het puin asbest gevonden. De aannemer heeft de sloopwerkzaamheden stilgelegd. Er wordt een plan van aanpak gemaakt om het asbest zo snel mogelijk te verwijderen. Dat gebeurt naar verwachting nog deze maand. 
Voor de verkoop van het pand Diezerstraat 80a is een specifieke asbestinventarisatie uitgevoerd. Daarbij is een kleine hoeveelheid asbest aangetroffen, maar niet op de plek waar het nu gevonden is. Bij de verkoop van het pand is afgesproken dat het toen aangetroffen asbest voor rekening van de nieuwe eigenaar zal worden verwijderd.

Tonnen aan extra kosten

Nu er aanmerkelijk meer asbesthoudend materiaal in het gebouw zit dan uit het onderzoek gebleken is, gaan de gemeente en ontwikkelaar met elkaar in gesprek over de verdeling van de kosten van het weghalen. Dat is bij de verkoop ook zo afgesproken.

De kosten voor het verwijderen van het nu gevonden asbestpuin liggen naar verwachting tussen de 250.000 en 300.000 euro.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.