nieuws

Pluimveehouders in Overijssel niet in paniek over ophokplicht maar wel bezorgd

Pluimveehouders in Overijssel reageren bezorgd maar zijn nog niet in paniek over een mogelijke besmetting van de vogelgriep.
Sinds gisteravond geldt een ophokplicht voor al het pluimvee in Nederland. Pluimveehouders nemen daarnaast allerlei maatregelen om te voorkomen dat het virus in hun bedrijf toeslaat.

Twee jaar geleden ook al vogelgriep in Overijssel

Twee jaar geleden werd er in Nederland ook vogelgriep geconstateerd. Onder meer in het Overijsselse Kamperveen. Bedrijven werden toen uit voorzorg geruimd.
De schrik zit er dan ook goed in. "Het benauwt me wel. Je kunt het niet zien en plotsklaps kun je het hebben", zegt pluimveehouder Herman Schukkert uit Sibculo. Hij heeft alle voorzorgsmaatregelen genomen maar denkt dat het virus ditmaal aan Nederland voorbij gaat.

Ook angst voor besmette ratten en muizen

Behalve de ophokplicht nemen de pluimveehouders ook andere maatregelen. Zo zetten ze vallen om te voorkomen dat eventueel besmette muizen en ratten de hokken in kunnen komen. Ook voor mensen die de kippenschuren betreden worden voorzorgsmaatregelen genomen.

Geen schade door ophokplicht

Herman Schukkert heeft vrije uitloopkippen, die door de ophokplicht niet meer naar buiten mogen. Normaal gesproken moeten de kippen 365 dagen per jaar naar buiten kunnen om de eieren voor een hogere prijs te kunnen verkopen.
Doordat de overheid de ophokplicht oplegt mogen de eieren tot maximaal 12 weken toch verkocht worden als vrije uitloopeieren, zodoende ondervindt de boer vooralsnog geen schade.

Vogeltrek

In Duitsland, Polen, Hongarije, Oostenrijk en Zwitserland is bij wilde vogels de besmettelijke vogelgriep wel aangetroffen. Nu vogels van het noorden van Europa richting het zuiden vliegen is er een kans dat ook in Nederland vogels of andere dieren besmet raken.

H5N8

De incubatietijd van het besmettelijke virus van het type H5N8 is 8 tot 16 dagen. "Een spannende tijd", zegt Hennie de Haan, voorzitter van de vakbond van Pluimveehouders. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.