nieuws

Fractievoorzitter ChristenUnie Zwolle draagt jurk van zalmhuid

Rots draagt bij de algemene beschouwingen een jurk gemaakt van zalmhuiden
Rots draagt bij de algemene beschouwingen een jurk gemaakt van zalmhuiden
Als de Zwolse gemeenteraad morgen de algemene beschouwingen over de begroting van 2017 houdt, draagt ChristenUnie-fractievoorzitter Gerdien Rots een jurk van zalmhuiden. Dit is een politiek statement, verklaart ze.
De huiden van zalmen die zijn bestemd voor consumptie, worden op een duurzame manier gelooid, verwerkt tot zalmleer en vermaakt tot een jurk door de Zwolse modeontwerper Map Renes. Gerdien Rots: "Daarmee maken we als ChristenUnie een statement voor innovatief, lokaal en duurzaam produceren. Dat is de toekomst."

Circulaire economie

De ChristenUnie wil dat de Zwolse economie zich steeds meer ontwikkelt tot een circulaire economie. In een circulaire economie bestaat er geen afval. Reststoffen worden hergebruikt als grondstoffen voor een nieuw product. Zoals bij de jurk, die van 30 zalmhuiden is gemaakt.
Door zalmhuid van consumptiezalm te gebruiken, hoeven geen andere dieren te worden gebruikt voor de productie van leer. Het zalmleer is schoon, reukloos en heeft een mooie, natuurlijke print.

Kledingkeuze is ook politiek

Rots: "Politiek is niet een ver van je bedshow, maar heel dichtbij. In het dagelijks leven maak je tal van keuzes waar een politieke kant aan zit, zoals bijvoorbeeld de kleding die je draagt. Deze jurk is een politiek statement voor de richting waarin onze economie zich moet ontwikkelen. Dat vind ik leuk om op deze manier te laten zien."
De Zwolse modeontwerper Map Renes zet zich in voor een duurzame wereld: "Mode is mijn passie. Ik ben nieuwsgierig naar het innovatieve. Zo kwam ik op het spoor van het zalmleer."
De bijzondere jurk trok een maand geleden al de aandacht op de Dutch Sustainable Fashion Week in het World Trade Centre in Amsterdam.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.