nieuws

Meeste inbraken en geweldsmisdrijven in Enschede; bekijk de criminaliteit in jouw wijk

Enschede koploper op het gebied van criminaliteit
Enschede koploper op het gebied van criminaliteit
De meeste inbraken en geweldsmisdrijven in Overijssel vonden afgelopen jaar plaats in Enschede. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In 2015 werd in Enschede 994 keer melding gemaakt van een woninginbraak. Dat zijn zes inbraken per duizend inwoners. Ook in Hengelo werd gemiddeld zes keer per duizend inwoners ingebroken. In de stad werd vorig jaar 467 keer ingebroken.
Gemiddeld vonden er in 2015 in Nederland vijf woninginbraken per duizend inwoners plaats.

Geweldsmisdrijven
Gewelds- en seksuele misdrijven registreert de politie over het algemeen vaker in grotere steden dan daarbuiten. In Overijssel scoren Enschede (879) en Zwolle (793) dan ook het hoogst.
Gemiddeld vonden er in 2015 5,4 geweldsmisdrijven per duizend inwoners plaats. Buurten met veel winkels en uitgaansgelegenheden hebben over het algemeen een hoger criminaliteitscijfer, omdat er relatief weinig mensen wonen, maar veel incidenten zijn.

Per wijk
Het CBS heeft de geregistreerde misdrijven per gemeente, maar ook per wijk gepubliceerd.

Binnen gemeenten zijn er grote verschillen te zien op buurtniveau. Hierbij spelen factoren als het aantal woningen en de bevolkingsdichtheid een rol. In gebieden met bijvoorbeeld weinig woningen, heeft één inbraak al een grote invloed op het relatieve cijfer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.