nieuws

Proces 'chaletmoord' van start, maar hoe zat het ook al weer?

De rechtbank in Zutphen buigt zich de komende twee weken over de zogenoemde 'chaletmoord' in Ermelo. Hoofdverdachte in de zaak is Janet S. uit Kampen. Maar waar draait deze zaak ook weer om? We zetten het voor u op een rij..
Het begint allemaal op 14 maart 2014. Op bungalowpark De Strokel in Ermelo wordt in een brandend chalet door de brandweer het levenloze lichaam van een man gevonden.
 
Slachtoffer Ton Kuijf

Het blijkt even later het lichaam te zijn van de 58- jarige zakenman Ton Kuijf. Al snel blijkt dat hij door geweld om het leven is gebracht.

Janet S.

Degene die het laatst contact met hem heeft gehad, is Janet S. uit Kampen. Zij bewoonde het chalet tijdelijk. Het laatste contact dat de twee hadden, draait volgens justitie om afpersing na één of meerdere seksafspraakjes.
Kuijf zou worden afgeperst door Janet en haar vriendin Joyce N, eveneens uit Kampen. Ze zouden foto's of filmpjes hebben gemaakt bij die afspraakjes.
 
Janet S. (links) en Joyce N.
 
De avond voordat de brand in het chalet werd ontdekt, was Ton Kuijf op bezoek bij Janet S. Wat er precies in dat chalet is gebeurd, blijft onduidelijk. Janets WhatsApp-status uit die tijd zegt misschien genoeg: 'Some secrets are best left buried', oftewel sommige geheimen kunnen maar beter begraven blijven…
WhatsApp-status van Janet S. in die tijd
 
In ieder geval is een onderhandeling die avond zodanig uit de hand gelopen dat de zakenman is omgebracht met 41 hak-, steek- en snijwonden, toegebracht met een mes en bijl. De wonden zijn volgens de politie toegebracht in een tijdspanne van tientallen minuten.

Hakkende bijl

Volgens justitie heeft oud karate-kampioen Janet S. de zakenman omgebracht. Ze baseert zich hierbij vooral op de verklaring van Youri B. uit Bergen op Zoom. Die was die avond met Janet mee naar het chalet. Volgens hem zat hij ten tijde van de moord naast het chalet in zijn auto, een Volvo XC90.
 
Youri B. uit Bergen op Zoom
Hij zat naar eigen zeggen muziek te luisteren. Toen hij naar het chalet ging om een acculader voor zijn telefoon te halen, zag hij daar Janet op de zakenman in staan hakken met een bijl. "Ik belandde in een hel", verklaarde hij eerder.
Volgens Janet is het juist Youri die Kuijf heeft omgebracht. Zij zegt dat ze naar Bergen op Zoom is geweest om geld te halen voor de zakenman. Toen ze terugkwam, trof ze Youri aan, onder het bloed, gebogen over Kuijf.

Sporen wissen

Feit is dat ze vervolgens geprobeerd hebben om alle sporen uit te wissen. De auto van de zakenman werd weggereden naar Antwerpen. Youri in zijn eigen auto, Janet in de auto van Kuijf. Youri is door verschillende verkeerssystemen opgemerkt bij Strand Nulde en op de snelweg tussen Breda en Antwerpen. Ook worden de moordwapens en de telefoon van de zakenman verstopt.
 
Locatie van bungalowpark De Strokel
De muren in het chalet, die onder het bloed zaten, worden snel overgeschilderd. Tijdens het onderzoek trof de politie nog steeds overal bloedsporen aan, waaronder bebloede schoenafdrukken. Om nog meer sporen uit te wissen, werd besloten om het chalet in brand te steken. De brandstof werd volgens justitie verkregen bij Janets broer Danny S. Janet raakt later op de avond van de weg bij Uden. Ze loopt een schouderwond op en claimt geheugenverlies.

Uit de school klappen

Het aangehouden viertal (Janet, Youri, Joyce en Danny) laten in eerste instantie niets los. Pas maanden later klapt Youri uit de school. Hij doet zijn verhaal gedetailleerd uit de doeken. Hij, Joyce en Danny mogen het proces in vrijheid afwachten, in tegenstelling tot Janet. Zij zit nog steeds vast.
Deze zomer werd ze zelfs overgeplaatst naar de zwaar bewaakte gevangenis in Vught, omdat ze volgens Justitie een vluchtpoging had ondergaan in haar oude gevangenis, overheersend gedrag had vertoond en zelfdestructief was. Janet tekende beroep aan en kreeg gelijk. Ze zal Vught snel kunnen verwisselen voor een andere gevangenis.

Eerdere moord

Wat haar steekt is dat zij nog steeds vastzit, terwijl haar medeverdachte Youri voorlopig vrij rondloopt. Wat in die overweging van het Openbaar Ministerie ongetwijfeld meespeelt, is het feit dat Janet - 13 jaar terug - samen met een vriendin in Den Haag een Algerijn heeft omgebracht. Ze was toen nog net minderjarig en werd veroordeeld tot 4 jaar cel.
 
Het crimeboard van de 'chaletmoord'
De komende twee weken dient de zaak bij de rechtbank in Zutphen. Benieuwd of de rechters na ruim 2,5 jaar kunnen ontrafelen wat er nu precies is gebeurd in het chalet in Ermelo.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.