nieuws

Goorse pluimveetentoonstelling gaat door ondanks vogelgriep

De grote pluimveetentoonstelling van de Goorse Pluimvee- en Konijnenvereniging (GPKV) gaat gewoon door. Dit ondanks de uitbraak van vogelgriep in Nederland.
Er is een ophokplicht voor pluimvee in de commerciële sector, maar die geldt niet voor hobbydieren. De vereniging neemt wel maatregelen om verspreiding van het vogelgriepvirus te voorkomen, zoals het neerleggen van desinfecterende matten voor bezoekers. De ongeveer 400 vogels in de Goorse sporthal De Mossendam zijn bij binnenkomst allemaal bekeken door een dierenarts.

Risico op besmetting blijft

Toch houdt men ook tijdens de kleindierenshow, die tot zondagavond duurt, de vinger aan de pols bij de GPKV. Een uitbraak in de buurt van Goor zou kunnen betekenen dat de deuren op slot moeten en er geen bezoekers meer naar binnen mogen.
"We houden de actualiteit uiteraard scherp in de gaten en als dat aan de orde is, mogen de vogels in ieder geval wel weer naar huis in afgesloten hokjes. Daarover zijn landelijk afspraken gemaakt", zegt Arnold Vrugteman, voorzitter van de Goorse vereniging.

Pluimveeshow werd eerder afgelast

Het is niet voor het eerst dat de GPKV te maken krijgt met de uitbraak van het gevreesde H5N8-virus. Twee jaar geleden moest de Goorse kleindierenshow worden afgelast toen de vogelpest ook al uitbrak. Die greep destijds in Nederland razendsnel om zich heen en dat betekende dat toen ook hobbydieren binnen moest blijven.
"We hadden alles al in gereedheid in 2014 en toen kwam de mededeling dat we direct moesten stoppen. Dat zit nog wel in ons achterhoofd en als het moet dan moet het. De gezondheid van de dieren staat voorop."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.