nieuws

Eik op Brinkgreven mooiste herfstboom van Deventer

Het was een nek-aan-nekrace tussen de Christusdoorn op Keizerslanden en de stokoude eik in park Brinkgreven. Maar de eik won met een verschil van 57 stemmen en draagt sinds vandaag de titel 'Mooiste Herfstboom van Deventer'.
Totaal werden er in de verkiezing voor de mooiste Herfstboom door inwoners van Deventer 698 stemmen uitgebracht. Als derde eindigde in de verkiezing de Beuk aan de Gravenweg in Colmschate. En Berry de boom aan de Kapjeswelle, die in 2011 als mooiste boom verkozen werd, kwam als vierde uit de bus. 
Directeur van Het Groenbedrijf, Jan Jette Donker, is verrast door de uitslag. "We hadden gedacht dat een van de beuken de winst zou pakken. We hebben veel reacties van mensen gekregen die echt bij bomen in de stad stil bleven staan."
Ook burgemeester Heidema koos eik als winnaar 
Tijdens de boomverkiezing konden inwoners van Deventer hun favoriete boom kandidaat stellen. Dat leidde tot zeventig nominaties en daarna tot een shortlist van tien bomen. Burgemeester Andries Heidema stelde de winnende eik kandidaat omdat de statige eik een monument uit hout en bladeren is die een hechte band met de stad heeft.

Misschien wel drieduizend jaar oud

Ook boomverzorger Bieuwe Roelofs ging voor de eik en is apetrots dat zijn boom gewonnen heeft. "Die eik is misschien wel drieduizend jaar oud. Zo’n oude boom is zeldzaam in Nederland dus daar zijn we in Deventer enorm trots op. Deze oude eik wordt net als een mens steeds kleiner en heeft daardoor minder last van de wind. Op de stam bloeien verschillende zwammen als biefstukzwam en zwavelzwam."
Voor de boomverkiezing werkte Het Groenbedrijf samen met stichting Open Boek en de Deventer Boomstichting. Het doel was om op ludieke wijze campagne te voeren, waardoor het Deventer publiek meer enthousiasme en aandacht krijgt voor de bomen in Deventer. De officiële huldiging van de boom is in december. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.