nieuws

'Almelo wil geen landelijke Sinterklaasintocht zolang Zwarte Piet-discussie duurt'

De landelijke intocht van Sinterklaas hoeft voorlopig niet in Almelo plaats te vinden. Tenminste, dat vindt Martin Kroeskop, organisator van de intocht in Almelo. "Op deze manier hebben wij zoiets van: 'laat ze maar lekker ergens anders heen gaan'."
Dat Kroeskop de intocht niet in Almelo wil, heeft te maken met de Zwarte Piet-discussie en de maatregelen die in Maassluis worden genomen. In de Zuid-Hollandse stad zijn dranghekken en detectiepoortjes neergezet en wordt iedereen preventief gefouilleerd. "We hebben het er wel eens over gehad, maar zo hoeft het niet."
Kroeskop: "Het is een kinderfeest. Laten we gewoon normaal doen. Wat er nu gebeurt, is dat er een kleine minderheid probeert om iets door de strot te drukken wat we eigenlijk niet willen als meerderheid in Nederland. In een democratie bepaalt de meerderheid. We leven in een bananenrepubliek zo langzamerhand."
In Almelo is het volgens Kroeskop dan ook geen discussie. "Wij hebben gewoon 160 'normale', bruine Pieten. En geen Veegpieten of Roetpieten."
Landelijke intocht
Als het aan Kroeskop ligt, komt de landelijke intocht van Sinterklaas voorlopig dan ook niet naar Almelo. "Wij hebben op deze manier totaal geen interesse om zo'n evenement te organiseren. Wij hebben geen interesse in dit soort gigantische toestanden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.