nieuws

'Moord op JFK in ander daglicht'

De in Hengelo geboren Bart Kamp is al jaren gefascineerd door de moord op JFK, ook al is hij zelf pas na de moord geboren. Sinds enkele jaren doet hij onderzoek.Â
Het mag dan wel één van de bekendste moorden uit de geschiedenis zijn, bewijsmateriaal blijkt lastig te verzamelen. Het is óf erg vaag (onduidelijke foto's), óf het is niet toegankelijk (veel films liggen achter slot en grendel). Toch weerhoudt het Bart er niet van verder te speuren naar aanknopingspunten.

Schuldig

Volgens hem is de dader die al snel werd aangewezen, Lee Harvey Oswald, niet dé dader. "Hoewel hij er wellicht wel wat mee te maken heeft, want Oswald was bepaald geen onbeschreven blad." Volgens Bart Kamp klopt er veel niet aan de zaak tegen Oswald.
Foto's en filmmateriaal die hij verzamelde laten een ander beeld zien. Daarop zou Lee Harvey Oswald op een dusdanige plek staan vlak voor de moord, dat hij onmogelijk de dader kon zijn. "En zo zijn er wel meer beelden die hem min of meer vrijpleiten."

Dood

Overigens werd Lee Harvey Oswald slechts enkele dagen na de moord op Kennedy zélf vermoord. Hij overleed in hetzelfde ziekenhuis als de oud-president. Het deed de geruchtenstroom alleen maar toenemen. En ook de complottheorieën.
Kamp: "Ja, typisch Amerikaans. En helemaal te begrijpen in de tijdgeest van toen: het politiek rechtse Dallas moest niets hebben van communisme of gekleurde mensen. Terwijl Kennedy juist ruimte bood voor toenadering met de Russen en zich uitsprak tegen racisme. Zijn belager moet dan ook wel uit die rechtse hoek zijn gekomen."

Puzzel

Ondanks het feit dat het binnenkort 53 jaar na dato is, blijven de moord en de toedracht Amerika en mensen ver daarbuiten
bezighouden. Kamp: "Jazeker, mij ook. Het is een puzzel die me zeer intrigeert. Mijn onderzoek gaat verder en ik hoop in 2017 of 2018 met mijn eigen boek te komen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.