nieuws

Gruwelijke details bekend over chaletmoord tijdens rechtszaak tegen Janet S. uit Kampen

In de rechtbank in Zutphen zijn vanmorgen gruwelijke details naar buiten gekomen over de verwondingen van zakenman Ton Kuijf die in maart 2014 is vermoord. De zaak staat bekend als de Ermelose chaletmoord. Janet S. uit Kampen is de belangrijkste verdachte.Â
Het slachtoffer uit Amersfoort had 41 steek-, snij- en hakwonden. Zijn hoofd was ingeslagen, zijn longen geperforeerd en zijn lever doorboord. Het slachtoffer werd 2,5 jaar geleden dood aangetroffen in een brandend chalet in een vakantiepark in Ermelo. 
"Hij was een vriend. Ik kon goed met hem praten, hij gaf me adviezen." Het zijn woorden van de Kampense moordverdachte Janet S.
Ze heeft het dan over Ton Kuijf, de Amersfoortse zakenman die in maart 2014 levenloos werd gevonden in een brandend chalet in Ermelo.

Investering in hennep

Het chalet werd tijdelijk bewoond door Janet. Volgens haar was het slachtoffer naar het chalet toegekomen om het te hebben over een investering in een hennepkwekerij. Hij ondersteunde haar vaker financieel. Zo leende ze in een maand tijd meer dan 2800 euro van Kuijf. "Ik deed voorkomen dat ik het financieel moeilijk had, dan betaalde hij makkelijker."
De rechtbank vindt dat vreemd. "U zegt dat u bevriend met het slachtoffer was, maar toch loog u hem voor?" De rechter vond het ook vreemd dat Janet de gegevens van Kuijf aan vriendin Joyce gaf. Die wilde Kuijf afpersen. Janet en Joyce hebben dat volgens het OM eerder gedaan.
Ene heer T.V. werd door de twee afgeperst na een sekstrio, waar beelden van waren gemaakt. Op de vraag van Joyce aan Janet of ze dat ook met Kuijf zou doen, antwoordde Janet; "Doe maar."
T.V. is niet de enige die zegt afgeperst te zijn. Ook een 'Jeroen' en 'Patrick' zeggen geld te hebben betaald na bedreigingen. Zij hadden eerder sekscontact.

Geen seks

Janet houdt echter vol dat er geen seks tussen haar en Kuijf heeft plaatsgevonden. Wel was er bijna 700 keer telefonisch contact, waarvan 200 whatsappjes. Veel van die berichten waren erotisch getint.
Nadat Joyce de afpersberichtjes zou hebben gestuurd, is er weinig contact meer tussen Janet en Ton Kuijf. Wel laat Kuijf aan Janet weten afgeperst te worden. De rechtbank vraagt zich af; "waarom liet u dit toe? U was toch bevriend met Kuijf?"
Op de avond dat Ton Kuijf is omgebracht was hij dus volgens Janet op bungalowpark De Strokel om het te hebben over een investering in een hennepkwekerij. "Die wilde ik samen met Youri B. uit Bergen op Zoom en twee anderen opzetten. Ton moest er over nadenken", zegt Janet.
Geld ophalen
"Om hem over te halen, zei ik dat we zelf al een bedrag hadden verzameld. Dat was 1500 euro die we hadden verdiend met de verkoop van wiet. Dat bedrag ben ik vervolgens gaan halen in Bergen op Zoom. Kuijf bleef bij Youri. Hij wist niet hoe lang hij zou blijven."
Toen Janet terugkwam, trof ze naar eigen zeggen Youri aan, onder het bloed. "Ik heb vervolgens aan Ton geschud en geschreeuwd, maar hij gaf geen reactie meer." Volgens Youri is het anders gegaan. Hij moest buiten wachten in de auto, zegt hij. Toen hij het chalet binnenging om een acculader te halen, zag hij Janet inhakken op de zakenman.
Een getuige heeft rond middernacht Youri in Bergen op Zoom gezien, niet Janet.

Met tape omwikkeld

Janet en Youri hebben volgens het OM samen de zakenman met tape omwikkeld en in een zeil gerold. De auto van de zakenman werd naar Antwerpen gereden en de moordwapens zijn verstopt.
Om verdere sporen te wissen, werden het bebloede tapijt van de grond gehaald, de muren geverfd en later het chalet in brand gestoken.
De rechtbank trekt twee weken voor de zaak. Woensdag komen er getuigen en deskundigen aan het woord. Donderdag volgt de strafeis tegen Janet.
Volgende week worden de zaken van de andere verdachten behandeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.