nieuws

Vier jaar cel geëist tegen Ger Visser wegens fraude bij Eurocommmerce

De officier van justitie heeft vandaag vier jaar celstraf geëist tegen voormalig vastgoedtopman Ger Visser van het failliete bedrijf Eurocommerce uit Deventer.
Tegen de echtgenote, zoon en dochter van de zakenman zijn straffen van twee jaar tot tien maanden onvoorwaardelijk geëist.
Het faillissement van Eurocommerce in 2012 was een van de grootste in de Nederlandse vastgoedwereld. Negen banken en de gemeente Almere gingen voor meer dan 700 miljoen euro het schip in.
Volgens de officier van justitie zag Visser ruim van tevoren aankomen dat zijn bedrijf failliet zou gaan en probeerde hij te redden wat er te redden was.

Fraude met huurcontracten

Zo zou de topman van het in Deventer gevestigde bedrijf Eurocommerce gefraudeerd hebben met huurcontracten. Het bedrijf bouwde met leningen en investeringen van grote banken kantoorpanden die werden verkocht zodra er voldoende huurders waren. Door een overschot op de markt was er grote leegstand waardoor de panden niet verkocht werden.
Daarom werden er contracten vervalst met niet bestaande huurders. Als gevolg daarvan bleven banken met lege gebouwen en waardeloze investeringen zitten.

Familereddingsplan

Toen het faillissement eind 2011 dreigde, werd "een familiereddingsplan" gemaakt, aldus de officier van justitie. Belangrijke bezittingen moesten buiten de greep van schuldeisers blijven. De bekende paardenstal Eurocommerce, die het paard leverde waarmee Gerco Schröder twee zilveren medailles haalde op de Olympische Spelen, werd ruim onder de werkelijke waarde verkocht aan zoon Ger junior.
De stal werd voor 'slechts' 7 miljoen euro verkocht, maar had volgens de officier van justitie een waarde van meer dan 13 miljoen euro. Die 7 miljoen euro zouden vervolgens door het bedrijf Eurocommerce geleend zijn aan de zoon.

Bedragen overgeboekt

Ook werd vervolgens het bekende hotel-restaurant De Roskam in Gorssel voor één euro verkocht aan de dochter van Visser en zouden er miljoenen aan privégelden overgemaakt zijn naar de bankrekening van een stichting. Die stichting zou beheerd zijn door de echtgenote van Visser. Ze zou vervolgens flinke bedragen vanuit die stichting overgeboekt hebben naar de kinderen.
Verder werden er grote geldbedragen opgenomen die later zouden zijn teruggevonden in diverse kluizen van familieleden. "Noodmaatregelen met maar één doel"; kapitaal en bezit van de familie buiten het faillissement houden, aldus officier van justitie Wim Bollen. "Om te voorkomen dat ze in een rijtjeshuis terechtkwamen en kleding moesten dragen van een goedkope winkelketen."

Handtekeningen vervalst

Vorige week bekende Visser voor de rechtbank ook dat hij handtekeningen vervalste. Dat deed hij niet voor eigen gewin, maar om bevriende aannemers uit de wind te houden of om een directeur van FGH Bank te beschermen tegen eigen intern onderzoek. Tijdens de zitting zei Visser dat te betreuren; "het domste dat ik in mijn leven deed."
Woensdag gaat de zaak verder met het pleidooi van de advocaat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.