nieuws

Gaan we de supermaan vanavond toch nog zien door de bewolking?

De maan is deze dagen dichter bij ons dan in jaren. En pas in 2034 komt de supermaan weer zo dichtbij. Hoogtijdagen dus voor maanliefhebbers! Vanavond is de maan op z'n allermooist, maar door de bewolking waarschijnlijk amper te zien. Erg zonde, want in 1948 stond de maan voor het laatst zo dicht bij de aarde.
Martend Polman van Sterrenwacht Hellendoorn gaat vanavond zeker in de lucht kijken, ondanks de bewolking. Doordat de maan bijna 25.000 kilometer dichterbij de aarde staat, lijkt de maan groter en helderder te zijn, vandaar de naam 'supermaan'. "Een prachtig verschijnsel", aldus Polman. "Over de maan hebben we geleerd dat de maan afkomstig is van de aarde. Vier miljard geleden is er door een botsing met een flink brokstuk in de atmosfeer veel gruis ontstaan en door de aantrekkingskracht van de aarde is uit dat gruis de maan ontstaan."

Jupiter heeft 63 manen

"De maan lijkt een beetje op de aarde, je hebt er bijvoorbeeld hoge bergen van boven de 3000 meter. Verder is er niets. De aarde heeft één maan, maar bijvoorbeeld Jupiter heeft er 63. Omdat Jupiter zoveel groter is dan de aarde, waren er meerdere brokstukken. Daar zijn dan ook meer manen uit gevormd."
Polman geeft bij de Sterrenwacht in Hellendoorn geregeld lezingen over de maan. "Er is veel over te vertellen, mensen vinden het ook interessant. Toch vragen ze er maar weinig over. De kennis is gewoon niet zo groot, vandaar dat we met lezingen de mensen enthousiast willen maken over de maan." Gister zagen we de supermaan goed, wie weet kunnen we vanavond toch nog een glimp opvangen van de supermaan. "Dat zou prachtig zijn voor de maanliefhebbers."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.