nieuws

Zwolse Rick maakt sfeervolle timelapse van vier seizoenen op de Veluwe

De timelapse kostte Rick honderden uren werk
De timelapse kostte Rick honderden uren werk
Een jaar lang, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat ging Rick Kloekke uit Zwolle met zijn camera op pad om de vier seizoenen op de Veluwe vast te leggen. Hij vatte het samen in een prachtige film van het natuurgebied.Â
"Fotograferen is echt mijn ding, een paar jaar geleden ben ik begonnen met timelapse-fotografie", vertelt Rick. "Ik wilde een natuurgebied uitlichten en heb gekozen voor de Veluwe, dat vind ik het mooiste gebied van Nederland."

Uren in het veld

Maar na het kiezen van het natuurgebied begon het werk pas. "Ik zat met school en afstuderen, daarnaast moet je met zoveel dingen rekening houden: wanneer is de zonsopkomst en zonsondergang, wanneer is de Melkweg te zien en wat gaat het weer doen?"
Hoeveel tijd hij precies aan de film heeft besteed weet Rick niet. "Maar ik ben uren in het veld geweest en heb ook nog uren besteed aan de montage. Bijna al mijn vrije tijd zit in deze timelapse."

24 foto's per seconden

Het maken van een timelapse komt nogal precies. "De ene keer ben je 10 minuten bezig voor een goed shot, andere keren kost het wel vier uur. Dat is afhankelijk van de omstandigheden. Waait het bijvoorbeeld hard en gaan daardoor de wolken snel voorbij, dan duur het niet zo lang."
"Mensen denken vaak dat het een film is die versneld wordt afgespeeld, maar dat is niet het geval. Het zijn allemaal fotootjes. In de montage zet ik ze achter elkaar, je ziet dan 24 foto's per seconde. Daardoor lijk het een film."

Volgend project

Concrete plannen voor een volgend project heeft Rick nog niet. "Ik wil misschien in het voorjaar een klein project starten. Het lijkt mij mooi om een timelapse te maken van bloemen die opengaan of bloemen met een laagje vorst dat verdwijnt. Maar naast timelapse doe ik ook nog andere dingen met fotografie zoals portretten en landschappen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.