nieuws

Boer moet leren praten

Boeren krijgen veel voor de kiezen: scherpe mestwetgeving, lage melkprijzen, geen bedrijfsopvolging en ga zo maar door. Menig boer maakt zich dan ook zorgen. Maar erover praten? Ho maar. "Dat zit niet in de aard van het beestje", zegt Hubert Stevelink uit Reutum, zelf boer en gemeenteraadslid voor het CDA. Hij pleit voor een coach die boeren aan het praten krijgt.
"We moeten naar de keukentafel en daar goede gesprekken met boeren voeren. Want een boer laat niet zomaar zien met welke problemen hij kampt." Hubert Stevelink weet waarover hij het heeft, want hij is zelf agrariër. Hij voert geregeld gesprekken met collega-boeren, maar merkt dat sociaal-emotionele zaken domweg uit de weg worden gegaan. "Nee, daar praat een boer niet over, zeker niet uit zichzelf en zeker niet tegen collega-boeren."
Buitenkant
Ook de buitenwereld heeft vaak geen idee wat zich achter de voordeur van een boerenhuis afspeelt."Men kijkt altijd naar de buitenkant: de boer heeft vaak een prachtig erf, grote schuren, een mooie auto; het zal hem dus wel voor de wind gaan. Maar aan de buitenkant valt niet af te lezen hoe het écht met de boer gaat. Want die stallen, dat erf en die auto heeft hij nodig voor zijn bedrijfsvoering. Maar schrijft hij zwarte cijfers? Trekt hij het allemaal, fysiek en geestelijk?"
Adviseurs
Maar de boer heeft toch tal van adviseurs, zoals de bank, de accountant en belangenorganisatie LTO? Stevelink: "ja, maar die vragen vooral naar de harde cijfers en sturen daar op. Er wordt niet gevraagd naar de sociale beweegredenen en of het bedrijf de boer nog wel brengt wat hij wil. Niemand die daar in mee denkt. Terwijl er legio mogelijkheden zijn in de agrarische sector."
Coach
Stevelink denkt dat een professioneel, onafhankelijk persoon met kennis van en feeling met de agrarische sector uitkomst kan bieden. "Zo iemand staat tussen alle partijen, heeft geen belang of eigenlijk maar één belang en dat is de boer." Hebben andere sectoren ook niet met dergelijke ondernemersproblemen te maken? Stevelink onderschrijft: Jazeker, dat denk ik wel. Zo'n coach zou ook voor andere ondernemers een uitkomst kunnen zijn. We willen dit project op termijn ook uitrollen binnen de gemeente Tubbergen."
Oproep
RTV Oost ondersteunt het initiatief om boeren met problemen (beter) in beeld te krijgen en hun verhaal te laten doen. Kent of bent u een boer met problemen, aarzel dan niet en laat het ons weten. Mail of bel ons: boerenproblemen@rtvoost.nl of 074 - 2 456 456.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.