nieuws

Waarom grijpt Ootmarsum naast de eerste plek in de Zoover-competitie?

Ootmarsum behaalde een tweede plek als meest populaire plaats in de provincie Overijssel. Maar waarom eindigde het pittoreske stadje eigenlijk niet op nummer één?
Het stadje werd met een 8,5 beoordeeld door zogeheten Zoover reviews. Deze mensen konden een cijfer geven aan de door hen bezochte steden en dorpen in Nederland. Per provincie is er een top 10 samengesteld. In Overijssel bleek Giethoorn het meest populair te zijn met een rapportcijfer van 8,7.

Wat mist Ootmarsum?

Iedereen aan wie we die vraag stelden antwoordde met: "Water". 
Natuurschoon, gezellige winkeltjes, musea, leuke gevels, veel, heel veel galerieën: Ootmarsum heeft het allemaal. Maar ja - geen water. En dat heeft Giethoorn wel.
Ben Morshuis toont op oude kaarten dat dat in de vijftiende eeuw heel anders was. Het Siepelstadje werd aan alle kanten omringd door een gracht. Het water uit deze gracht kwam vanaf de Kuiperberg naar beneden. Een deel van het water werd om de stad geleid, een ander deel voorzag de Commanderie van water.

Onderhoud grachten

Aan het begin van de 20e eeuw werden de grachten gedempt. De bewoners gooiden hun rotzooi in het water. Oproepen van de overheid om de grachten te onderhouden en schoon te maken, hadden geen resultaat. 
De waterlopen zijn wel weer zichtbaar gemaakt: een gootje om de stad laat zien waar vroeger het water stroomde. 
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.