nieuws

Verkrachter die wegliep uit instelling Enschede gevonden, maar nog niet opgepakt

De rechtbank in Assen
De rechtbank in Assen
De 63-jarige veroordeelde verkrachter Herbert R., die begin augustus wegliep uit een instelling voor begeleid wonen in Enschede, is terecht. Dat meldt RTV Drenthe. Hij is nog niet opnieuw aangehouden. De man was enkele maanden zoek.
De Duitser R. is veroordeeld tot 11,5 jaar cel, omdat hij in oktober 2007 een 14-jarige meisje uit Tweede Exloërmond (Drenthe) heeft verkracht.
Vorig jaar had de man twee derde deel van zijn straf uitgezeten en werd hij overplaatst naar een kliniek in Almelo voor behandeling en resocialisatie. Eind juli dit jaar verhuisde hij naar een instelling voor begeleid wonen in Enschede. Daar verdween hij vijf dagen na aankomst.

Volledige straf uitzitten

Nu hij terecht is, staat donderdag een nieuwe zitting gepland. Het OM gaat nu eisen dat hij zijn volledige celstraf van 11,5 jaar moet uitzitten, zegt de woordvoerster. Het zou erop neerkomen dat hij nu voor nog bijna vier jaar achter de tralies verdwijnt.
Waarom het OM dat wil, wil de woordvoerster niet tegen RTV Drenthe zeggen. “Dat leggen we tijdens de zitting uit.” Ook zwijgt ze over waar hij gevonden is en waarom hij nog niet is opgepakt. Een mogelijkheid is dat de Duitser in het buitenland verblijft.

Van de fiets getrokken

R. trok het meisje in de buurt van het Drentse Exloo van haar fiets en nam haar mee in zijn auto. In de buurt van Musselkanaal (Groningen) verkrachtte hij haar.
Het meisje, dat een vriendin was van de eind 2006 verkrachte en vermoorde Suzanne Wisman, dacht dat ze het niet zou overleven. Ze trok de aandacht van passanten door hard te gillen en op ramen bonken. R. werd nog dezelfde dag aangehouden.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.