nieuws

Mogelijk toch volledig bevaarbare bypass bij Kampen

Bypass-zone Kampen
Bypass-zone Kampen
De provincie Overijssel heeft de gemeente Kampen gevraagd om opnieuw met een bestemmingsplan te komen dat een volledige vaargeul tussen Flevoland en de IJssel mogelijk maakt. Dat meldt de gemeente.
Het oude bestemmingsplan met volledige vaargeul in de bypass van de IJssel werd vorig jaar november door de Raad van State vernietigd. Hierdoor is een doorvaart van en naar het Drontermeer niet mogelijk, omdat een laatste stuk van 150 meter lang niet mag worden aangelegd.

Beschermde vogelsoorten

Met name natuurbeschermingsorganisaties maakten bezwaar tegen de aanleg van de vaargeul. Door de aanleg zouden rietlanden ernstig beschadigd worden. Hier verblijven veel beschermde vogelsoorten.

Hoogtepunt recreatie

In het oude bestemmingsplan was langs de rietoever tussen jachthaven Roggebot en de noordkant van de Reevedam een recreatievrije zone ingesteld om schade aan de rietlanden te voorkomen. De Raad van State noemde dat een effectieve maatregel, maar zo'n zone was niet ingesteld bij de aansluiting van de vaarweg met het Drontermeer.
De overheden wierpen tegen dat de rietlanden langs die vaarweg geen last hadden van de recreatievaart, maar dat argument veegde de Raad van State van tafel. Verwacht wordt dat de verbinding met Flevoland jaarlijks zo'n 12.000 recreatievaartuigen trekt, met het hoogtepunt tijdens het broedseizoen. 

Alsnog mogelijkheden

Daarom bepaalde de Raad van State vorig jaar dat de hoogwatergeul Reevediep, de Reevedam en het fietspad over de Reevedam mogen doorgaan, maar dat de vaarweg niet op het Drontermeer aangesloten mocht worden. Nu ziet de zogeheten bestuurlijke begeleidingsgroep, voorgezeten door de provincie, alsnog mogelijkheden voor een volledige vaargeul.
Het nieuwe voorstel wordt op 30 november in een informatieavond van de gemeenteraad besproken.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.