nieuws

Werkgroep bereidt zich voor op bezwaar tegen volledige vaargeul bypass Kampen

De messen worden geslepen in Kampen nu de gemeente heeft besloten toch weer bezig te gaan met het plan om een volledig bevaarbare vaargeul tussen de IJssel bij Kampen en het Drontermeer aan te leggen.
Vorig jaar floot de Raad van State de gemeente Kampen nog terug, nu ligt er een nieuw plan van de provincie.
"Eerst moest ik lachen, toen dacht ik dat ze dat nooit gaan redden", vertelt Bart Zeven van Werkgroep Zwartendijk. "Ik denk dat ze het niet gaan redden, omdat het plan zorgt voor een enorme verstoring van de plek waar deze vaargeul uiteindelijk in het Drontermeer komt."
"Als daar gevaren mag gaan worden, dan is er geen ruimte meer voor de roerdomp en de grote karekiet, terwijl de provincie zegt dat dat wel zo is. Dat is onzin," zegt Zeven. 

Wethouder ziet kansen

De Kamper wethouder Veldhoen ziet wel kansen: "Er is gebleken uit onderzoek dat de vaargeul nodig is voor het afwateren van hoogwater van de IJssel richting het Drontermeer. Als er zo'n prachtige vaargeul ligt, dan ontstaat ook de gedachte dat er boten doorheen zouden kunnen varen."
Wat betreft de verstoring van de vogels wil de wethouder, samen met de provincie, kijken naar een oplossing. "Op het moment dat je constateert dat het leefgebied verstoort, kun je nadenken over wat je er aan kunt doen, zodat je toch kunt varen en het leefgebied niet verstoort."

Desnoods tot Raad van State

Werkgroep Zwartendijk bereidt zich inmiddels voor op bezwaarprocedures en waar nodig een gang naar de rechter. "Ik denk dat het een gewone procedure wordt, maar desnoods zetten we door tot aan de Raad van State," stelt Zeven.
"Er wordt hier 400 miljoen euro uitgegeven aan een project dat domweg niet nodig is. Dat is een trieste constatering, maar het is wel zo." 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.