nieuws

Kerstborrel liep slecht af, jonge bestuurder voor rechter na ongeluk Gramsbergen

Rechtspraak
Rechtspraak
Een kerstborrel van zijn werkgever op 20 december 2014 liep voor een 19-jarige automobilist uit Ane wel erg fout af. Hij veroorzaakte als beginnend bestuurder onder invloed van alcohol een ongeluk in Gramsbergen, waarbij een goede vriend gewond raakte.
De man, die inmiddels 21 is, is sinds het ongeluk zijn rijbewijs al kwijt en als het aan de officier van justitie ligt gaat dat ook nog wel even duren. Anderhalf jaar om precies te zijn. Daarnaast zou de man als straf in zijn vrije tijd honderd uur verplicht moeten werken.

'Naar de volgende kroeg'

De toen 19-jarige haalde op De Esch in Gramsbergen een bestelbus in, die voor hem reed. Die bus ging volgens de man uit Ane te langzaam; hij wilde opschieten naar de volgende kroeg. Tijdens het inhalen schrok de man van twee fietsers. Hij gaf een ruk aan het stuur, raakte een stoeprand en ketste tegen een geparkeerde bus aan.
Zijn beste vriend brak zijn arm door de klap die volgde. Na de botsing ging de man uit Ane er vandoor. "Ik wist even niet wat ik moest doen en mijn maat zei: maak dat je weg komt" vertelde de man voor de rechtbank vandaag. Uiteindelijk zag hij in dat die beslissing niet verstandig was en ging terug naar de plaats van het ongeval.

Alcoholprobleem

Twee uur na het ongeval werd het alcoholpromillage van de man uit Ane getest. Als beginnend bestuurder mocht hij maximaal 88 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht blazen, maar hij blies 640 microgram, een forse overschrijding. Dat vond het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) ook. Die concludeerde een alcoholprobleem en trok het rijbewijs van de 21-jarige in.
Tijdens de rechtszaak vertelde de man dat hij erg geschrokken is van de aanrijding. Hij had na de borrel niet nagedacht en vond het wel makkelijk om met de auto naar het café te gaan. Thuis kreeg hij flink onder uit de zak van zijn ouders. "Die waren goed boos en teleurgesteld", aldus de man.

Besef

Toen niet veel later in de regio een dronken man een baby doodreed, besefte de 21-jarige pas goed dat het echt niet kon wat hij deed.
Overigens neemt zijn kameraad hem niets kwalijk, de man was ook bij de rechtszaak aanwezig, om zijn vriend te steunen. De rechtbank doet over 2 weken uitspraak. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.