nieuws

Museum de Fundatie koopt splinternieuw doek 'Gewitterfront' van Neo Rauch

De verf van het schilderij is nog maar net droog, maar met de aankoop van Gewitterfront (Onweersfront) van de Duitse kunstenaar Neo Rauch (Leipzig 1960) heeft Museum de Fundatie een werk uit de hedendaagse schilderkunst aan de collectie toegevoegd.
Neo Rauch wordt gerekend tot de meest toonaangevende kunstenaars van dit moment. Gewitterfront is begin 2016 geschilderd en is te zien in de internationale portrettententoonstelling ‘Zie de mens’. Het museum kon het doek van vier ton kopen dankzij steun van verschillende fondsen.

Geknielde tamboer

Gewitterfront gaat over onze wereld nu. Het toont volgens het museum de twijfel, het door de knieën gaan, de uitputting, het naderend gevaar en ook de wil op te krabbelen, om door te gaan.
Het doek met de geknielde tamboer in 19de-eeuws uniform refereert aan zowel Die Blechtrommel van Günter Grass als de iconische knieval van Willy Brandt in het getto van Warschau in 1970, als symbolische boetedoening voor de Jodenvervolging door de nazi’s.
Volgens de Fundatie doet Rauch met Gewitterfront precies wat kunst moet doen. Je tot denken aanzetten. Hij projecteert de wereld van nu, en de geschiedenis in zijn beeld. En stelt eigenlijk de vraag: 'Hoe moet het verder met onze wereld nu?'

De Fundatie en Duitse kunst

Museum de Fundatie presenteerde zich de afgelopen jaren nadrukkelijk als huis voor Duitse kunst. Belangrijke reden daarvoor is dat de Fundatie de artistieke nalatenschap van Paul Citroen, in het bezit van de provincie Overijssel, beheert. 
Het werk van Rauch past volgens het museum goed in de collectie van museumoprichter Dirk Hannema. Deze (internationale) werken zijn vaak eenlingen en vormen volgens het museum 'een parelsnoer dat eeuwen kunstgeschiedenis omvat'. 
In 2018 is een Neo Rauch- tentoonstelling gepland in de Fundatie

Andere werken van Rauch

Gewitterfront is het tweede olieverfschilderij van Rauch dat is opgenomen in een openbare kunstcollectie in Nederland. Het eerste doek komt uit 2005 en is opgenomen in de collectie van Stedelijk Museum Amsterdam. 
Ook bij particuliere verzamelaars is het werk van Rauch gewild. In 2009 kocht acteur Brad Pitt nog een schilderij van hem, daar betaalde hij een miljoen dollar voor.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.