nieuws

Aantal dode schapen bij schaapskooi De Borkeld in Markelo loopt op

Schaapsherder Jos Duurland heeft vannacht geen oog dichtgedaan. Gisteren ontdekte hij acht dode schapen bij zijn schaapskooi op de Borkeld bij Markelo, inmiddels is het dodental opgelopen naar zestien.Â
De dieren zijn vermoedelijk door vergiftiging omgekomen. De herder denkt dat mensen appel- en aardappelschillen bij de schapen hebben neergegooid. Mogelijk waren de bedoelingen wel goed, maar de dieren kunnen daar niet tegen en komen dus te overlijden. 
"Ik zag ze scheef staan", zegt Duurland. "Toen wist ik al dat het foute boel was. Een paar minuten later vielen ze om."
Een ingeschakelde dierenarts mocht niet meer helpen. "We hebben er alles aan gedaan, maar ze stierven binnen enkele minuten na de eerste verschijnselen onder onze handen", zegt de schaapsherder. De dierenarts heeft de diagnose vergiftiging gesteld. 

Leidschapen

Wat de sterfte extra zuur maakt, is dat het de zogenoemde leidschapen zijn die nu dood zijn. Deze dominante schapen in de kudde zijn doorgaans de steun voor een herder Duurland. "Je hebt deze dominante wat oudere schapen nodig. Zij volgen de herder en nemen de andere schapen mee."
Zonder deze leiders is het verplaatsen van de kudde heel lastig, zegt Duurland. "De honden moeten harder werken nu. Je merkt het ook als je tussen de schapen door loopt: er is onrust in de kudde."
Waarschijnlijk is juist dat leiderschap deze schapen duur komen te staan: door hun dominante rol hebben zij als eerste de schillen en andere etensresten opgegeten.

Lammeren opleiden

Duurland heeft nu nog zo'n 190 schapen over. Het lijkt erop dat zij niet ziek zijn en in leven blijven. De schapen die zijn overleden, waren schapen uit geboortejaar 2012 of ouder.
Dit voorjaar zal de herder pasgeboren lammeren 'opleiden' zodat zij de nieuwe leidschapen kunnen worden. Pas in 2018 verwacht Duurland zijn kudde weer volledig hersteld te hebben. 

Waarschuwing voor omwonenden

Duurland wil niet dat dit weer gebeurt. "Gooi geen schillen bij dieren", zegt hij. "Niet bij kinderboerderijen en niet bij schaapskuddes. De dieren krijgen eten van hun verzorgers en die hulp hebben ze echt niet nodig."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.