nieuws

Ook Eagles-mascotte Harly aan de grond vanwege vogelgriep

Zeearend Harly vliegt voorlopig niet meer. De mascotte van de Deventer voetbalclub Go Ahead Eagles moet voorlopig in zijn hok blijven. De kinderboerderij in Rijssen, Harly's thuis, is gesloten en de roofvogelshow op woensdagmiddag gaat voorlopig niet door. Het zijn de gevolgen van de maatregelen om de verspreiding van vogelgriep te voorkomen.
Rond het IJsselmeer en in Rotterdam zijn besmette, dode vogels gevonden. De vogels in Zeewolde waren besmet met de zeer besmettelijke variant H5N8, heeft de NVWA vandaag bekendgemaakt.
Er geldt een ophokplicht voor pluimvee, maar ook andere vogels moeten voorlopig in hun hok blijven. Zoals dus ook Harly en de andere roofvogels van Valkerij Rijssen. Daarom is de kinderboerderij voorlopig gesloten en gaat de roofvogelshow op de woensdagmiddag niet door.

Vervelend, ook voor anderen

"Beter voorkomen dan genezen", zegt eigenaar Gerrit Zandvoort. "Hopelijk mogen we volgende week weer vliegen. Het is vervelend dat Harly en de andere vogels niet mogen vliegen."
"Maar voor anderen zijn de gevolgen veel erger. Zoals voor boeren met pluimvee, voor hen is deze situatie veel vervelender", relativeert hij meteen.

Wedstrijd zonder Harley?

Zandvoort houdt de ontwikkelingen met een schuin oog in de gaten: volgende week vrijdag speelt Go Ahead Eagles namelijk de volgende thuiswedstrijd. Mocht de ophokplicht dan nog steeds gelden, dan moeten de supporters in de Adelaarshorst het dus zonder de steun van Harly doen. 
"We gaan volgende week bekijken of Harly al dan niet mag vliegen en of hij überhaupt vervoerd mag worden. Ik ben bang dat dit nog wel even gaat duren." Of het eventuele gemis van Harly slecht nieuws voor de wedstrijd betekent Zandvoort niet zeggen. "Maar de fans zullen hem zeker wel gaan missen."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.