nieuws

Hoe wordt de werkdruk in de zorg ervaren?

Nergens wordt er zoveel werkdruk ervaren als in de zorg, zo blijkt uit onderzoek. Bovendien is de emotionele belasting veel hoger. Zeker ook ouderenzorg, die de afgelopen jaren flink is veranderd. Zo is de zorg meer en meer onder een vergrootglas komen te liggen. Bij Trivium Meulenbelt Zorg, met verschillende zorglocaties in Twente, ervaren ze dat niet als lastig. Sterker nog: ze verwelkomen de media.
Directeur Fred Schrander van TMZ juicht de toenemende transparantie in de zorg toe: "Het maakt ons alleen maar beter. Bovendien creëren we zo meer betrokkenheid en begrip bij de buitenwereld en dus bij ook de omgeving van onze cliënten." En meer begrip leidt tot meer ondersteuning, zo weet Fred maar al te goed. "Als de familie van een cliënt weet hoe het reilt en zeilt binnen het verpleeghuis, zijn ze eerder bereid te helpen."

Ontlasten

Maar is die inmenging van familie ook niet lastig? Verpleegkundige Carla Grob en verzorgende Jolien Bruggink van het Borsthuis in Hengelo vinden van niet. "Het kan ons ook flink ontlasten, als een familielid zelf vader of moeder naar het toilet brengt, wast, enz. We laten hen die ruimte, al moesten we daar in het begin wel aan wennen."

Kritiek

Lastiger vinden ze het omgaan met de kritiek, bijvoorbeeld in de media. "Het doet je best pijn als er zo over je vak gepraat wordt, terwijl jij er je ziel en zaligheid in legt. Gelukkig merken wij weinig van die kritiek. We luisteren ook goed naar onze cliënten, kennen hun achtergrond goed. Ook directeur Fred Schrander draait af en toe zorgdiensten mee. "Dat betekent vroeg opstaan, ja. maar het is zo waardevol om te zien hoe liefdevol onze medewerkers met de bewoners omgaan. En ja, soms was ik zelf wel eens een patiënt. Dat ze dat goed vinden is toch prachtig?"

Voldoening

Hun voldoening halen ze uit de contactmomenten met de bewoners, al werken ze op een afdeling de cliënten soms geestelijk in de war zijn en hun emoties soms ongeremd laten gaan. "Dat hoort erbij en wij weten wel hoe we daar mee om moeten gaan. Natuurlijk zijn we na een dag werken moe, maar die blik, de verstandhouding met de bewoners, daar doen we het graag voor."

TV Oost

Binnenkort loopt een verslaggever van TV Oost drie weken mee  bij Trivium Meulenbelt Zorg. Om de kijker een inkijkje te gunnen in de wereld van het verpleeghuis. In december wordt deze zorgreeks uitgezonden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.