nieuws

Zelfstandig wonen met zorg: OZO verbindzorg maakt het makkelijker

OZO verbindzorg is een Overijssels initiatief om de zorg voor mensen die thuis wonen en daarbij hulp nodig hebben te verbeteren. Na een voorzichtige start drie jaar geleden zijn er nu al duizenden mensen bij aangesloten. Met een simpel computerprogramma kan een cliënt eenvoudig met alle hulpverleners communiceren. Dat scheelt tijd en geld, en verbetert de zorg.
Zelfstandig wonen ook als je zorg nodig hebt. Het wordt steeds gewoner, voor ouderen en ook voor mensen met een beperking. Dankzij mantelzorgers, thuiszorg, de huisarts, en soms nog veel meer instanties kun je je vaak prima redden. Maar hoe zorg je dat al die mensen ook van elkaar weten wat ze doen? OZO verbindzorg lost dat probleem op.

Informatie delen

Iedereen die te maken heeft met langdurige zorg weet dat het lastig is om met alle zorgverleners contact te houden. De huisarts,de specialist, de wijkverpleging, de fysiotherapeut en ze hebben allemaal informatie nodig, maar hoe voorkom je dat je 10 keer hetzelfde verhaal moet doen? In OZO verbindzorg kan je snel informatie met elkaar delen.
Het is niet zo dat dan ineens iedereen alles weet. De cliënt bepaalt zelf wie er inzicht heeft in bepaalde informatie. De wijkverpleging en de thuiszorg kunnen andere gegevens hebben dan de dagbesteding of de diëtist. Maar als de cliënt bijvoorbeeld ziek is en afspraken moet afzeggen is het wel heel praktisch als iedereen met één bericht op de hoogte is.

Besparing

Voor zorgverleners zoals wijkverpleegkundigen en artsen is het wel wennen, ze hebben vaak al een eigen informatiesysteem en dit komt er dan ook weer bij. Toch levert goede communicatie uiteindelijk een besparing op. De cliënt of de mantelzorger hoeft niet overal achteraan te bellen, en het voorkomt onnodige bezoekjes aan een arts.
Nu ouderen min of meer verplicht zijn zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen is het noodzakelijk dat alle zorg om hen heen goed is geregeld. Initiatiefnemer Cindy Hobert van OZO verbindzorg ziet dat het informatiesysteem een goede basis is om de zorg rond een kwetsbare oudere goed te organiseren.

Uitbreiden

Verbindzorg is drie jaar geleden op kleine schaal begonnen in Luttenberg om ouderen langer veilig thuis te kunnen laten wonen. Inmiddels maken duizenden mensen in Overijssel gebruik van het informatiesysteem. Steeds meer zorgverleners sluiten zich erbij aan, van huisartsen tot apotheken en wijkteams van de gemeente.
De provincie Overijssel wil initiatieven die de zorg verbeteren ook ondersteunen. Provinciale Staten willen subsidie beschikbaar stellen, om OZO verbindzorg voor een grotere groep gebruikers beschikbaar te maken.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.