nieuws

Slachtoffer overval Zwolle: "Toen ik gillend wegrende, gingen de overvallers er ook vandoor"

Onder de Loep
Onder de Loep
Hard wegrennen en hard gillen. Het heeft de twee overvallers in Zwolle waarschijnlijk genoeg van hun stuk gebracht dat ze er zonder buit vandoor gingen. Het slachtoffer van de overval vertelt haar verhaal in Onder de Loep. Anoniem, omdat ze niet herkend wil worden.
Haar man en zoon zijn net de deur uit. Het is half negen in de ochtend, vrijdag 4 november. "Ineens staat een man met een grote bos bloemen voor de deur. Ik dacht eerst dat het mijn man was, die neemt wel vaker bloemen mee."

Bivakmuts

Ze opent de deur. De bos vol witte en rode rozen bedekken het gezicht van een man. Ze denkt dan nog aan een bloemenverkoper. "Langzaam ging de bos bloemen naar beneden, toen zag ik ineens een bivakmuts. Ik wilde snel de deur dichtdoen maar toen drukte de man zich al naar binnen."
Meteen duikt ook een tweede overvaller op. Binnen willen ze geld en doorzoeken de woonkamer. "Maar we hebben hier geen geld", zegt de vrouw. "Ik lag toen nog op de grond in de gang. Ze zeiden dat ik naar de woonkamer moest komen. Er schoten allemaal gedachten door mijn hoofd. Dat ik misschien vastgebonden zou worden."

Gillend weggerend

"Ik keek naar de voordeur om te zien of de klemmen erop zaten. Toen dat niet zo was greep ik mijn kans. Ik stond snel op en rende al gillend naar buiten."
Ze loopt meteen naar de buren om hulp te halen. Als die met haar mee naar haar huis gaan, zijn de overvallers al gevlogen. "Ik heb gehoord van buren dat ze een auto hard hoorden wegscheuren, zelf heb ik dat niet gehoord."

Vluchtauto brandend teruggevonden

De auto waarin de overvallers zaten, een zwarte BMW Coupé, is om 9 uur brandend gevonden in Wesepe. Van de overvallers was toen niets meer te bekennen.
"Die BMW is gestolen in Hoogeveen", vertelt Nicôle van Voorst van de politie. "Dat is gebeurd tussen woensdag 19 oktober en zaterdag 29 oktober. Een dag voor de overval, op 3 november, heeft iemand om 10 uur ’s ochtends een BMW die erop lijkt zien staan bij een schuur in Broekland. Wij zijn heel benieuwd wie daar meer over kan vertellen."

Bloemist gezocht

Ook zoekt de politie nog de bloemist die de bloemen aan de overvallers heeft verkocht. "Het was een grote bos vol witte en rode rozen", zegt Van Voorst. "Er zat groen met bruin papier omheen. De bloemen zijn waarschijnlijk eerder gekocht dan 4 november, want ze zagen er al oud uit. Mogelijk zijn de bloemen buiten Overijssel gekocht."
Het slachtoffer doet in elk geval de deur niet meer open als de bel gaat. "Ik ben nou heel oplettend, net als de hele buurt. Iedereen houdt de boel hier nu goed in de gaten."

Zelfde dadergroep?

De politie onderzoekt of het om dezelfde dadergroep gaat die eerder handelaren in Almelo een Wierden heeft overvallen. Ook daarbij werd door de daders telkens gebruik gemaakt van gestolen auto’s die na de overval in brand werden gestoken.
Getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken, worden verzocht de tiplijn te bellen: 0800 - 6070 (gratis). Ook automobilisten die de BMW hebben zien rijden op 4 november worden gevraagd contact op te nemen. Anoniem reageren kan bij Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.