nieuws

Overijssel kan tientallen miljoenen investeren in duurzaamheid dankzij Europese subsidie

De provincie Overijssel en vijf Overijsselse grote steden hebben een Europese duurzaamheidssubsidie van 2,6 miljoen euro binnengehaald. Vandaag werd op het provinciehuis in Zwolle de handtekening gezet onder het contract.
Het geld wordt gebruikt voor het opzetten van een groot investeringsprogramma van 72,2 miljoen euro voor de aanleg van drie warmtenetten en de verduurzaming van gemeentelijke gebouwen, woningen en kantoren in Almelo, Deventer, Enschede, Hengelo en Zwolle.

Succes door samenwerking

“In Overijssel willen we naar twintig procent nieuwe energie in 2023. Dat willen we bereiken door energiebesparing en door de opwekking van nieuwe energie. Met deze investeringen kunnen we honderden bestaande gebouwen aanpakken, en creëren we daarnaast werkgelegenheid. Een mooi succes van onze samenwerking, regionaal en in Brussel”, aldus gedeputeerde Erik Lievers, die namens de provincie zijn handtekening onder het contract zette.
Vice-president Pim van Ballekom van de Europese Investeringsbank: “Wij zijn ook voor Nederland dichtbij en zorgen ervoor dat belangrijke projecten van de grond kunnen komen. Een voorwaarde voor de subsidie is een solide investeringsplan dat minstens twintig keer zo groot is als de subsidie. Met andere woorden: het trekt andere investeerders aan.”

Gemeenten

Wethouder Duurzaamheid Filip van As Van de gemeente Zwolle: “Als afzonderlijke gemeenten waren wij niet in staat geweest deze subsidie binnen te halen. Daarvoor ontbreekt op gemeentelijke schaal het investeringsvolume. Voor Zwolle betekent het dat we nu onder meer verder kunnen met het verduurzamen van het warmtenet in Hanzeland. Daarmee zetten we een stap op weg naar vermindering van de CO2-uitstoot.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.