nieuws

Vijf jaar later: wat heeft het Verdrag van Windesheim opgeleverd?

Verdrag van Windesheim
Verdrag van Windesheim
Henk Jan Meijer, burgemeester van Zwolle, en zijn Deventer collega Andries Heidema ondertekenden vijf jaar geleden het Verdrag van Windesheim. Waarom eigenlijk en wat heeft het ze gebracht?
In het verdrag spraken de beide steden af, dat ze zich zouden inspannen het gedachtegoed van de Moderne Devotie onder de aandacht te brengen.

Terug naar de basis

De principes van de Moderne Devotie, een laat-middeleeuwse vernieuwingsbeweging, worden nog steeds gewaardeerd. Soberheid, gemeenschapszin, terug naar de basis van waaruit je handelt - deze waarden worden weer volop omarmd. Volgens Mink de Vries zijn er landelijk zeker 150 initiatieven te noemen die zich laten inspireren door de Moderne Devotie.

Windesheim

Op een - uiteraard - sobere jubileumbijeenkomst in het kerkje van Windesheim troffen de hoofdrolspelers van vijf jaar geleden elkaar. Er waren presentaties van verschillende lokale initiatieven die zich lieten inspireren door Thomas a Kempis, Geert Grote of Johan Ceele,

Marienheem

Onder het motto Geloof in je gemeenschap organiseerden dorpsbewoners een enquete onder alle inwoners van Marienheem over wat zij belangrijk vinden in het dorp. Het kerkgebouw als centraal punt, zorg voor elkaar en gemeenschapszin kwamen uit de bus als kernwaarden. Marion Kogelman: "Ik had een boekje van Mink de Vries (over de Moderne Devotie - red.) gelezen en alles wat wij hier doen, was terug te vinden in dat boekje."  

Leiderschap

Onderwijsinstituut Avicenna ontwikkelt leergangen Postmoderne Devotie en Leiderschap. Volgens Frank Seine komt bij veel organisaties en bedrijven het besef dat het niet alleen gaat om geld verdienen. "Maar het kan ook zo zijn dat juist omdat je teruggaat naar de essentie, er weer verdiend wordt."
Verder was er aandacht voor de plannen rond het kloosterterrein in Sibculo en de Theodorakapel in Zwolle. Arie Slob en Eddy van Heijum maken zich sterk om de Moderne Devotie op de lijst voor cultureel immaterieel erfgoed te krijgen.
Zondag 20 november na het nieuws van 08.00 uur in Hoogtij, Radio Oost.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.