nieuws

Verkrachter die wegliep uit instelling Enschede zit in Duitsland

Archieffoto
Archieffoto
De 63-jarige veroordeelde verkrachter Herbert R., die begin augustus wegliep uit een instelling voor begeleid wonen in Enschede, is gevonden in Duitsland.Â
De man, die ook uit Duitsland komt, is veroordeeld voor het verkrachten van een meisje uit 2e Exloërmond. 
Vijf dagen nadat hij was geplaatst in een instelling voor begeleid wonen in Enschede, verdween de man. In eerste instantie werd gedacht dat hem iets was overkomen, omdat hij zijn sigaretten en telefoon had laten liggen.
Er volgde desondanks wel een zoekactie. Waar in Duitsland hij nu is gevonden, wil de advocaat-generaal niet zeggen. De man heeft twee derde van zijn straf van 11,5 jaar uitgezeten. Het Openbaar Ministerie wil dat hij nu ook het laatste deel van zijn straf uitzit.

Naar Nederland?

Vanwege zijn verdwijning heeft de rechtbank R. in september al tot één jaar extra gevangenisstraf veroordeeld. Ze legde die straf op, omdat de Duitser tegen de regels de instelling in Enschede heeft verlaten. 
De grote vraag is of het het OM lukt de Duitser in Nederland te krijgen. "Duitsland levert wel onderdanen uit als ze hier zijn veroordeeld en nog een straf moeten uitzitten", zegt Robben.
De vraag is of dat in dit geval ook geldt, omdat de man de straf voor de verkrachting al voor twee derde heeft uitgezeten.

Verkrachting in 2007

Herbert R. werd op 4 oktober 2007 opgepakt in de buurt van Exloo. Daar trok hij eerder die middag het 14-jarige meisje van haar fiets en in zijn auto. In de buurt van Musselkanaal verkrachtte hij haar.
Het meisje trok de aandacht van passanten door hard te gillen en op ramen van de auto te bonken.
De zaak kwam hard aan in de omgeving, omdat amper een jaar eerder de 12-jarige Suzanne Wisman uit 2e Exloermond was verkracht en vermoord. Het 14-jarige meisje was een vriendin van haar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.