nieuws

Akkoord met melkveesector: minder koeien om zo mestproductie te verlagen

Akkoord over vermindering fosfaatuitstoot
Akkoord over vermindering fosfaatuitstoot
Door het aantal melkkoeien fors te verminderen, moet de mestproductie flink omlaag worden gebracht. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken en de sector hebben een akkoord bereikt, dat moet voorkomen dat de Europese Commissie nog strengere maatregelen oplegt. Nederland produceert veel meer mest dan toegestaan.
Om hoeveel dieren het gaat, is nog niet bekend. Brancheorganisatie LTO zei eerder dat het om 175.000 koeien zou gaan, meldt de NOS
Van Dam sprak met de melkveesector over vermindering van de hoeveelheid fosfaat door aanpassing van het voer. Ook is gesproken over het steunen van melkveehouders die willen stoppen.

Uitzonderingspositie

Met het akkoord moet Van Dam naar Brussel, om daar te vragen of de vermindering van de fosfaatproductie voldoende is om de uitzonderingspositie te behouden die Nederland nu heeft.
Nederland mag meer fosfaat uitstoten dan eigenlijk is toegestaan. Als de maatregelen die nu zijn afgesproken door Brussel worden afgekeurd, kan de Europese Commissie Nederland dwingen veel strengere maatregelen te nemen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.