nieuws

Sluiting Nalco in Delden voorlopig van de baan; ondernemingsraad te laat geïnformeerd

Medewerkers van Nalco-lab in Delden voerden actie
Medewerkers van Nalco-lab in Delden voerden actie
De sluiting van chemiebedrijf Nalco Champion in Delden is voorlopig van de baan. De Ondernemingskamer in Amsterdam heeft gisteren bepaald dat het proces over moet, omdat de ondernemingsraad te laat zou zijn geïnformeerd, waardoor ze niet de mogelijkheid had om advies uit te brengen.
“Dit is fantastisch nieuws en een triomf voor de medezeggenschap en voor de werknemers van Nalco Champion. Het hele proces moet nu over”, zegt Gerard van Dijk, onderhandelaar van CNV Vakmensen.

"Misschien kunnen we de sluiting hier niet mee voorkomen, maar de ondernemingsraad kan niet zomaar worden gepasseerd. Misschien bedenken zij alternatieven. En als er al gereorganiseerd moet worden, zal Nalco Champion diep in de buidel moeten tasten voor een goed sociaal plan. Moederbedrijf Ecolab heeft geld zat.”

Staking
Chemiebedrijf Nalco Champion, onderdeel van het Amerikaanse Ecolab, overviel de werknemers in juli met het plan om het laboratorium in Delden per 1 februari te sluiten en te verplaatsen naar Schotland. Daarbij dreigden alle 26 lab-medewerkers hun baan kwijt te raken.
De werknemers gingen wekenlang in staking en startten een procedure bij de Ondernemingskamer. Die kwam gisteren met de uitspraak dat het bedrijf zich niet heeft gehouden aan de Wet op de ondernemingsraden en dat het sluitingsplan moet worden ingetrokken.

“De ondernemingsraad is in dit proces geschoffeerd, ze hebben niet de tijd gekregen om een advies uit te brengen”, zegt Van Dijk. “Wat het allemaal nog erger maakt, is dat Nalco Champion op geen enkele manier bereid bleek om voor een goed sociaal plan te zorgen. Dat heeft veel kwaad bloed gezet”, zegt Van Dijk.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.