nieuws

'Inkrimpen veestapel zorgt voor iets meer duidelijkheid, maar zal ook pijn doen'

"Het schept wat duidelijkheid, maar de duidelijkheid op de langere termijn is nog onzeker. En dit gaat zeker pijn doen", reageert boer Geert Stevens uit Holten op het akkoord met de melkveesector.
Het fosforgehalte in het voer voor koeien wordt verlaagd, er komt een premie voor boeren die willen stoppen en hoe minder melk je levert, hoe hoger de prijs voor de melk. Deze maatregelen moeten er voor zorgen dat er ruim 160.000 minder koeien worden gehouden in Nederland.

Pijn doen

Stevens heeft met zijn 'laarzenactie' bij de politiek aangedrongen op duidelijkheid voor de sector. Hij is blij dat er iets meer duidelijkheid is, maar verwacht ook grote gevolgen voor boeren die sinds het afschaffen van het melkquotum flink geïnvesteerd hebben in uitbreiding van hun veestapel. 
"Dat gaat zeker pijn doen. Vaak hebben ze geïnvesteerd met het oog op de toekomst, om het bedrijf klaar te maken voor de lange termijn. Daardoor zijn ze veel kosten aangegaan. Die maandlasten moeten gedragen worden door minder koeien en melk. Het is maar de vraag of die bedrijven dat op kunnen brengen."

Voeding
Ook op het gebied van andere voeding ziet Stevens een uitdaging. "Als je minder fosfor in het voer stopt, komt er ook minder uit. Ik denk dat deze doelstelling zeker wel gehaald kan worden, maar er ligt wel een uitdaging. Het zal toch wel iets kostprijsverhogend werken, want je moet toch andere grondstoffen in die voeding stoppen. En dat is in de regel toch iets duurder."

Oproep naar debat
Steven roept alle melkveehouders op om over twee weken naar het Kamerdebat in Den Haag te komen 'om te laten zien wat de ernst van deze situatie is in de melkveesector'.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.