nieuws

Achter de schermen bij de Weggeefhoek: 'Het is puur om goed te doen'

Facebook duimpje
Facebook duimpje
Elk dorp, stad of wijk heeft er wel één: een weggeefhoek. Het zijn speciale Facebookpagina's waar iedereen spullen kan aanbieden. Het lijkt wel wat op Marktplaats, met een belangrijk verschil: alle spullen zijn gratis af te halen.
"De pagina is in eerste instantie voor mensen met een kleine beurs", vertelt Jolanda Bolleman. Ze is een van de beheerders van de pagina uit Enschede. "Het is fijn om met iets bezig te zijn waar burgers elkaar helpen", vult Eline Van 't Noordende aan. Zij beheert de pagina van Zwolle.

Waarom?

Eline: "Niet iedereen kan vanzelfsprekend een nieuwe stofzuiger kopen, als deze kapot gaat. Dan is het fijn als er plekken zijn waar je deze gratis kunt vinden."
Jolanda: "Ook al richten wij ons op een specifieke groep, een weggeefhoek is voor iedereen."
"Je mag alleen gratis dingen aanbieden, nooit voor geld." Jolanda is daar heel strikt in: "Daarvoor zijn we niet."

Geen dieren

Wel zijn er een aantal regels, waar iedereen zich aan moet houden. Zo mogen er geen dieren gevraagd en aangeboden worden. Jolanda: "Daar hebben we in het verleden wel eens problemen mee gehad."
Bijna elke weggeefhoek heeft deze regel, niet alleen de hoek in Enschede. Ook in Zwolle zijn dieren niet toegestaan.

Wat levert het op?

Beide dames zetten zich geheel belangeloos in voor de pagina's. Eline leidt de pagina in haar eentje, Jolanda doet het met een groep.
"Het is puur om goed te doen", zegt Jolanda. Ook Eline beaamt dit: "Het is fijn om bezig te zijn met een plek waar burgers elkaar helpen.
Jolanda: "Af en toe krijg je leuke berichtjes van mensen, dat zijn de krenten in de pap. Daar doe je het voor."

Hoeveel tijd kost het?

"Ik ben er ongeveer elke dag een half uur tot een uur mee bezig", schat Eline. "De hoek leidt zichzelf."
Moderatie wordt er dan ook niet veel gedaan in Zwolle. "Ik vind dat iedereen eigen verantwoording draagt. Want de hoek is voor iedereen. Dan moet je als beheerder niet als 'god' spelen."
Heel anders is dat op de pagina in Enschede. "Je moet ergens een lijn trekken", zegt Jolanda. "Wij modereren actief. Het loopt namelijk nog wel eens uit de hand."
En dat kost veel tijd:"Een uurtje of vier-vijf per dag. Eén beheerster is er zelfs ongeveer tien uur per dag mee kwijt."
"We luisteren en kijken overal naar, maar we kunnen niet iedereen tevreden stellen. En natuurlijk gelden de regels ook voor onszelf."

Is er contact tussen de pagina's?

"Ik heb wel contact met andere pagina's uit andere steden", vertelt Eline. "Wat werkt wel, wat werkt niet... Dat soort dingen."
"Ook geef ik meldingen van handelaren altijd door. Het is niet de bedoeling dat andere mensen geld verdienen met gratis weggegeven spullen."
Jolanda: "Wij hebben niet zo veel contact met andere groepen. Met de kleinere groepen onder ons, van de Enschedese wijken, is er incidenteel wel contact. Juist misbruikers delen we." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.