nieuws

Beeldende kunst en muziek kan voorzitter Raad voor Cultuur Marijke van Hees écht raken

Marijke van Hees is sinds vorige week de nieuwe voorzitter van de Raad voor Cultuur. "Kunst is er bij mij thuis niet met de paplepel ingegoten. Maar misschien heb ik het daarom juist opgezocht", aldus Van Hees. Toegankelijkheid van kunst en cultuur is één van speerpunten van het adviesorgaan voor de Nederlandse regering.
Van Hees was van 1999 tot 2010 raadslid voor de PvdA in Enschede. Van 2010 tot en met 2014 was ze wethouder van Cultuur, Economie & Innovatie en Middelen. Ze werd geboren in Amsterdam, maar verkaste op elfjarige leeftijd naar Enschede. "Enschede krijgt zeker een plek op de cultuuragenda, maar dat geldt voor alle steden." Toch krijgen ook niet-stedelijke gebieden aandacht. "Maar niet ieder dorp kan een theatergezelschap of een museum herbergen."
Bezuinigingen
De kersverse voorzitter denkt niet dat er nog meer bezuinigingen op cultuur in het verschiet liggen. "Ik heb geen illusies. Maar ik denk niet dat er harder wordt ingegrepen. Je ziet wel steun in de volle breedte bij politieke partijen."
Van Hees gaat adviseren over het stelsel van subsidies. Nog voor de zomer komt er een verkenning. "We hebben in Nederland een fondsenstructuur. En we hebben de basissubsidies, zoals bijvoorbeeld aan het Rijksmuseum."  
Ook media valt onder het advies van de Raad voor Cultuur. Van Hees: "In het geval van regionale omroepen kon je zeker tijdens bijvoorbeeld de vuurwerkramp het belang ervan zien. Toen heb ik de hele nacht aan de buis gekluisterd gezeten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.