nieuws

Honderdjarige Bibliotheek Almelo koninklijk onderscheiden

De Stichting Openbare Bibliotheek Almelo heeft tijdens de jubileumreceptie ter ere van het 100-jarig bestaan de Koninklijke Erepenning gekregen. De onderscheiding werd in naam van Koning Willem-Alexander uitgereikt door burgemeester Gerritsen. De Bibliotheek kreeg aansluitend ook de stadspenning van Almelo.Â
De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat verleend kan worden aan verenigingen, stichtingen, instellingen of sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. De koning beslist zelf aan wie de erepenning toekomt.
„We zijn er reuze trots op”, zegt Ellen Lamberts van de Almelose bibliotheek. "Het is een erkenning van de koning en de stad Almelo voor het vele werk dat we met z'n allen verzet hebben, heel fijn dat we die twee ere-symbolen hebben ontvangen."

Textielfabrikant heeft bibliotheek opgericht

De Almelose bibliotheek is op 22 november 1916 opgericht door de Twentse textielfabrikant Hendrik Salomonson. Hij stichtte de bibliotheek voor zijn personeel.
In 1918 werden de eerste boeken uitgeleend vanuit een pand aan de Grotestraat (wat nu de Citypromenade is). In 1965 verhuist de bibliotheek naar de Hofstraat, het was het eerste gebouw dat speciaal als bibliotheek is gebouwd.
In 1994 verhuist de Almelose bibliotheek naar het huidige pand aan Het Baken. De opening van de bibliotheek is destijds verricht door Koningin Beatrix, het bijzonder pand van Mecano architecten staat te boek als één van de mooiste bibliotheken van Nederland.

Bezinning op de toekomst

Op dit moment telt de bibliotheek zo'n 18000 leden. De meeste bibliotheken kampen met een terugloop en moeten onder druk van de digitalisering op zoek naar nieuwe kerntaken.
"Heel veel informatie wordt tegenwoordig van het internet gehaald en dat merken we", zegt Ellen Lamberts."Toch blijft onze belangrijkste taak het bevorderen van lezen en het bestrijden van laaggeletterdheid. Daarnaast krijgen we er extra taken bij in de vorm van workshops, het wegwijs maken van mensen in het media landschap, het bevorderen van het debat en het creëren van een laag toegankelijke ontmoetingsplek voor jong en oud in de stad."

Lezen is gymnastiek voor de geest

Volgens burgemeester Gerritsen heeft de Almelose bibliotheek de koninklijke onderscheiding dik verdiend. Hij is lid van een landelijke commissie die binnenkort aan politiek Den Haag advies uitbrengt over de toekomst van het bibliotheekwezen in Nederland.
"Lezen is en blijft gymnastiek voor de geest, maar we moeten tegelijkertijd onder ogen zien dat het aantal lezers en het aantal uitleningen terugloopt." zegt Gerritsen."Dat betekent dat bibliotheken zichzelf min of meer opnieuw moeten uitvinden en een prominentere rol moeten gaan spelen op het gebied van het aanbieden van kennis en het bevorderen van de beleving van kunst, literatuur, muziek en cultuur."
"Bibliotheken gaan daarbij fungeren als initiator, hoe ze die mix van activiteiten en kerntaken gaan vormgeven is voor een groot deel aan de instellingen zelf", aldus Gerritsen.

Gratis lidmaatschap bibliotheek tijdens feestweek

De Almelose bibliotheek neemt deze week alvast een voorschot op die toekomstige rol en pakt de komende feestweek flink uit met onder meer een speciale feestdag voor kinderen met gratis optredens en films, de organisatie van een tentoonstelling over de stad Almelo vroeger, nu en in de toekomst, een festival over poëzie en eten en als afsluiting een spetterend regionaal boekenbal op zaterdag 26 november.
Een bezoek is aan te raden, want bezoekers kunnen tijdens de feestweek gratis voor een jaar lid worden.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.