Justitie eist vier jaar cel tegen Youri B. voor betrokkenheid bij chaletmoord in Ermelo

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag vier jaar gevangenisstraf geëist tegen Youri B. voor zijn aandeel in de chaletmoord in 2014 in Ermelo. Vorige week werd tegen hoofdverdachte Janet S. uit Kampen twintig jaar cel en tbs geëist.

Zakenman Ton Kuijf werd met onder meer tientallen messteken en bijlslagen om het leven gebracht in de chalet, die daarna in brand werd gestoken.

OM: brand gesticht en sporen gewist

Het OM, de recherche en nabestaanden zeggen eigenlijk zeker te weten dat Youri B. wel betrokken moet zijn geweest bij de daadwerkelijke moord. Maar dat kan niet worden bewezen. Wel de brandstichting en het wissen van sporen.

 

Het Openbaar Ministerie verwijt hem niet alleen dat hij brand heeft gesticht, maar ook dat hij het lijk probeerde te laten verdwijnen en probeerde de opsporing te bemoeilijken door de sporen te wissen. 

Youri B. ontkent betrokkenheid bij het doden

Youri B. zegt niets met het ombrengen van Kuijf te maken te hebben. Wel erkent hij meegeholpen te hebben met het wissen van de sporen. "Dat deed ik onder dwang van Janet. Ze zei dat ze anders mijn familie wat aan zou doen."

'Bang'

Youri was erg bang dat z'n ouders wat aangedaan werd. "Ze wist de kentekens van de auto's van mijn ouders. Ze wist ook hoe mijn ouders eruit zien en hoe het huis beveiligd is."

Volgens Youri was het Janet die in heeft gehakt op de zakenman. "Ik had zo'n angst! Ze stond daar zo met die bijl voor me." Vervolgens zijn ze naar de badkamer gegaan. "Janet ging douchen om het bloed af te spoelen, ik moest op het toilet gaan zitten. Die bijl stond de hele tijd bij haar."

Auto laten verdwijnen

"Ze bleef maar tieren. Ik dacht: hoe krijg ik haar tot bedaren? We zijn toen richting Eindhoven gereden, naar haar vriendin. Maar die nam niet op, dus toen zijn we naar Bergen op Zoom gereden, mijn woonplaats."

Na zich omgekleed te hebben, zijn de twee volgens Youri teruggereden naar Ermelo. "Ik zei, Janet, je moet echt wat ondernemen. Ja, zei ze toen, die auto (de Audi van Kuijf, red.) moet weg! Maar ik doelde op inseinen van politie."

De Audi werd in Antwerpen achtergelaten. Teruggekomen in Ermelo proberen Janet en Youri sporen te wissen door het bebloede tapijt weg te halen en de muren, die onder het bloed zaten, te schilderen.

Beelden van politieverhoor

De dag erna rijden ze naar Kampen. Daar halen ze Joyce N. op. "Die kende Janet", zegt Youri. "Ze hadden al eens eerder samen wat gedaan. Ik was al lang blij dat er iemand bijkwam, die Janet misschien wel kon bedaren."

In de rechtszaal zijn beelden getoond van het politieverhoor met Joyce, over het moment dat ze werd opgehaald door Janet en Youri. Op de beelden is ze te zien in roze jack en grijze joggingbroek. Ze heeft de benen opgetrokken. "Het was echt een teringbende in de auto. Allemaal lege blikjes energiedrank."

"Ik vroeg haar waarom ze zelf niet achter het stuur zat, want zij wilde altijd persé rijden. Ze had een wond aan haar arm, zei ze. Ze had het opgelopen bij een ruzie met een klant die avond ervoor. Vervolgens heeft ze op hem ingehakt met een bijl."

Het politieverhoor dateert van 7 mei 2014. Joyce vertelt in tranen: "Dit is echt niet prettig hoor, gadver. Je gaat toch niet iemand met een bijl aanvallen!?" Om verder te gaan: "Krijgen andere mensen deze verklaring ook te zien? Shit!"

'Lichaam dumpen in Duitsland'

Youri, Joyce en Janet gaan naar Janet's broer Danny. Volgens Youri wist die van het lichaam en opperde hij om Kuijf te dumpen in Duitsland. Dat wilde Youri niet. Als Janet later op dag gebeld wordt door de politie, zou ze gezegd hebben: "De fik moet er in!"

Youri en Joyce halen volgens Youri vervolgens Danny's auto op en pakken een jerrycan benzine uit z'n schuur. "We durfden het eigenlijk niet, maar Joyce zei dat we het aan Janet hadden beloofd. We hebben allebei benzine in het chalet gesprenkeld en de boel aangestoken. Alleen het trok vacuüm. We kregen de deur nauwelijks open en verschroeiden onze haren."

Tegen Janet werd vorige week 20 jaar celstraf geëist en tbs met dwangverpleging. Ze ontkent de moord en zegt dag Youri die juist heeft begaan. Gisteren hoorde haar broer Danny anderhalf cel tegen zich eisen wegens medeplichtigheid. Morgen staat Joyce terecht.

Meer over dit onderwerp:
chaletmoord Janet S. Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren