nieuws

300% meer contributie, is dat de oplossing voor het vrijwilligersprobleem?

Er zijn te weinig vrijwilligers bij de voetbalclubs, en dat is volgens jeugdtrainer Carlo Kastermans niet nodig: "Iedereen moet in keer in de acht weken toch een bardienst kunnen draaien?"
Met de kop '300 % contributieverhoging!' weet Kastermans de aandacht te trekken in een column op LinkedIn die de tongen losmaakt.
Een doemscenario misschien, maar wellicht wel de enige oplossing voor het groeiende vrijwilligersprobleem bij clubs, aldus Kastermans. 

Mentaliteit een groot probleem

Volgens de trainer van Rood Zwart Delden is de mentaliteit van een groeiende groep mensen over vrijwilligerswerk een groot probleem. 
De trainer heeft inmiddels verschillende clubs aangedaan en ziet op veel plekken problemen: "Dat is al jaren zo, maar het wordt steeds erger."

'Altijd dezelfde schouders'

De vergrijzing speelt volgens hem een rol bij het vinden van voldoende vrijwilligers. 
"Daarbij komt dat steeds dezelfde schouders de lasten dragen. Dat knapt op een gegeven moment ook en die stoppen ermee."

'Dorpsclub is toch anders'

Op zijn eigen club in Delden is het aantal helpende handen nog geen probleem.
"Het is een dorpsclub, daar zie je gelukkig nog wel veel vrijwilligers. Voor nu zou ik er alleen wat jeugdtrainers bij willen."

Waarom lukt wel bij andere sporten?

Volgens de trainer zijn er bij sporten zoals tennis en hockey nauwelijks problemen met vrijwilligers en dat zit hem dwars. 
"Daar is besloten dat vrijwilligerswerk normaal is. Bij voetbal nog niet."

Meer contributie en verplicht helpen

Carlo heeft wel ideeën. Volgens hem moet de contributie omhoog, de bedragen van tien tot vijftien euro per maand zijn volgens hem te laag.
Daarnaast moet vrijwilligerswerk verplicht worden. Als er niet voldoende vrijwilligers zijn, dan mag een kind pas voetballen als een vader en/of moeder de handschoen oppakt. 

Alle clubs moeten meedoen

Carlo weet dat verplicht vrijwilligerswerk niet direct ingevoerd kan worden en stelt in zijn column een stappenplan voor. Wel is daarvoor medewerking van alle clubs nodig. 
"Dan heeft het voor ouders geen zin om een andere club te zoeken."

Veel reacties

De trainer krijgt veel respons op zijn bericht op LinkedIn.
"Ik plaats wel vaker mijn gedachten op LinkedIn, maar deze column is wel erg vaak gelezen. Ineens nam het een vlucht. Ik krijg er erg veel reacties op van clubs en mensen die het een goed idee vinden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.