nieuws

Minister Kamp wil zuivering van afvalwater NAM laten onderzoeken

Minister Kamp wil laten onderzoeken of het volledig zuiveren van het afvalwater van de NAM een alternatief kan zijn voor het injecteren van het afvalwater in de Twentse bodem.Â
Het is een van de drie mogelijke opties voor het verwerken van het afval water dat vrijkomt bij de oliewinning in Schoonebeek. Dit heeft de minister de Tweede Kamer laten weten, zo meldt RTV Drenthe.

Kan zuivering van afvalwater goedkoper?

Bij een volledige zuivering van het afvalwater kan het gewoon op het oppervlaktewater geloosd worden. Een volledige zuivering is echter duur en bovendien blijft er een grote berg zout over. Kamp laat onderzoeken of de zuivering goedkoper kan. De TU Delft en het bedrijf Salttech mogen alternatieven daarvoor aanleveren.
Ook provincie Overijssel wil dat er een proef komt met het zuiveren van afvalwater.

Zuidoost Drenthe nu ook in beeld voor opslag afvalwater

Een andere optie is het water niet zuiveren, maar pompen in diepere bodemlagen in Drenthe en Twente. Het gasveld dat nu in Twente gebruikt wordt voor het afvalwater is op termijn te klein. Zuidoost Drenthe is dan ook nu in beeld voor opslag in de bodem. 

Optie drie is het gedeeltelijk zuiveren van het water en voortaan al het afvalwater in de bodem van Zuidoost-Drenthe pompen. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra van de provincie Drenthe wil alleen meewerken als het water dan zo veel mogelijk gezuiverd gaat worden.

Niet in de Eems lozen

De optie om de mijnbouwstoffen uit het afvalwater te halen en het overgebleven zoute water via een transportleiding in de Eems te lozen valt op verzoek van de provincie Groningen af.
Eind januari 2017 wil minister Kamp een besluit nemen wat er definitief met het afvalwater van de oliewinning moet gebeuren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.