nieuws

Enschede start zoektocht naar stenen van oude stadspoort

Een oud poortje aan de Walstraat in het centrum van Enschede is de aanleiding voor een speurtocht naar oude stenen van oude stadspoorten. Het poortje, dat uit zuilen van zandsteen bestaat, is in de vergetelheid geraakt en moet worden opgeknapt.Â
"Op het monumentenloket kwam de vraag binnen of wij niet iets aan het poortje kunnen doen, het staat er zo verloren bij", zegt Bert Haer van het Monumentenloket Enschede. Daarnaast werd ook de vraag gesteld of het poortje niet gemaakt is uit onderdelen van de oude Veldpoort die vroeger vlakbij stond. Volgens Haer is hij er op die manier bij betrokken geraakt.

Grote stadsbrand

Tijdens de grote stadsbrand van Enschede in 1862, brandde een groot deel van de binnenstad af. Om de stad daarna opnieuw in te delen en ruimer op te zetten, moesten de Eschpoort en de Veldpoort het veld ruimen en ze werden dan ook gesloopt.
"Omdat bouwmaterialen in die tijd schaars waren, werden de zandstenen hergebruikt op verschillende plekken in Enschede", aldus Haer. "Het is nu zaak om zoveel mogelijk stenen terug te vinden, om ze te kunnen vergelijken en zo te kunnen vaststellen of het poortje uit de Walstraat ook echt bestaat uit onderdelen van de oude stadspoorten."

Steen gevonden

Van één steen is bekend dat die in het open depot van museum TwentseWelle ligt. Door een zoektocht te starten naar meer stenen, werd er eenzelfde soort steen gevonden in de kelder van het Ariëns Zorgpallet. Volgens Haer is het nu zaak om deze stenen met elkaar te vergelijken en hij hoopt aanwijzingen te vinden die verwijzen naar de oude stadspoorten.
"Om echt zekerheid te krijgen zal er een expert op het gebied van zandsteen moeten langskomen om onderzoek te doen. Dus een antwoord kan ik nu nog niet geven, al heb ik wel zo mijn twijfels", aldus Bert Haer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.