nieuws

OM eist vier jaar cel tegen Joyce N. uit Kampen voor haar aandeel in chaletmoord

Tegen Joyce N. uit Kampen is vier jaar celstraf geëist voor haar betrokkenheid in de zogenoemde chaletmoord. Hoofdverdachte is Janet S uit Kampen. Tegen haar werd vorige week 20 jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist.
De zaak draait om de Amersfoortse zakenman Ton Kuijf. Zijn levenloze lichaam werd ruim 2,5 jaar geleden gevonden in een brandend chalet in Ermelo. Hij bleek beestachtig om het leven te zijn gebracht met een bijl en mes.

Afpersing

Joyce wordt ervan verdacht dat ze het latere slachtoffer Ton Kuijf heeft geprobeerd af te persen met tekstberichten. Ook heeft ze volgens justitie meegeholpen met brandstichting in het chalet waar het levenloze lichaam van Kuijf werd gevonden.
Joyce zelf zegt: "Ik heb niets aangestoken, ik was er alleen bij." Ze besloot actief mee te werken met het wissen van sporen door brandstichting, toen Janet op de avond na de moord werd gebeld door de politie. "Ik wilde haar beschermen. Ik wilde haar niet nog eens verliezen." Ze doelt op de gevangenisstraf die Janet een paar jaar eerder uit moest zitten voor een levensdelict.

Benzine en vuur

Joyce: "Eerder op de dag had Janet's broer Danny aangegeven dat we z'n auto mochten lenen en dat er benzine in z'n schuur stond."
Later: "Youri sprenkelde de brandstof en ineens was er vuur. Het ging allemaal heel snel."
Joyce wordt er ook van verdacht Kuijf te hebben afgeperst. "Janet had me voor haar karretje gespannen. Zij zei me wat ik voor berichtjes moest sturen." Het ging om teksten als: 'wil je dat je vrouw erachter komt?' en 'ik hou niet van mannen die dit soort dingen doen'.

Triootje gefilmd

Joyce en Janet persten al eerder iemand af. Dat deden ze onder meer door het sturen van filmpjes. Zo filmden ze een trio van henzelf met een man met initialen T.V. Door die te sturen maakten ze hem zeker 1500 euro afhandig.
Joyce heeft eerder verklaard dat Janet een plan had om 'een man' te lokken met een seksdate, hem pincodes te ontfutselen om 'm vervolgens 'af te maken'. Op de rechtszitting zegt Joyce alleen het gedeelte van het 'pincode ontfutselen' te herinneren. Daarop kwam de opvallende vraag van de rechter: "ontfutselen van pincodes, dat doe je vast niet met kietelen."

Ruim 4.000 euro overgemaakt

In totaal maakte Ton Kuijf 4.168 euro over naar Janet S. Volgens de nabestaanden is zeker 1.300 euro daarvan het gevolg van afpersing. Van die 1.300 euro maakte Janet 700 euro over naar Joyce.
Gisteren hoorde medeverdachte Youri B. 4 jaar cel tegen zich eisen voor brandstichting en het wissen van sporen. Een dag eerder kreeg Janet's broer Danny een strafeis te horen van 1,5 jaar cel voor medeplichtigheid aan brandstichting. Uitspraak van de rechter is op 12 december.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.