Weinig steun in Provinciale Staten voor PVV plan voor referenda

Inwoners van Overijssel laten meepraten over politieke besluiten via een referendum. De PVV dient vandaag een voorstel in, maar vindt maar weinig steun bij de andere politieke partijen in Provinciale Staten.

De PVV wil met een referendum de burgers meer betrekken bij de provinciale politiek. Roy van Aalst: “Verkiezingsbeloften belanden vaak in de prullenbak en wij willen burgers de gelegenheid geven om daar een stokje voor te steken. De politiek dient gecorrigeerd te kunnen worden indien deze nalaat te doen waarvoor zij gekozen is”

 

'Over elk onderwerp kan referendum'

Elk onderwerp dat op de politieke agenda van de provincie staat, komt in aanmerking voor een referendum. “Het liefst trekken wij het nog wat breder en is ieder onderwerp waar de burger zich druk over maakt geschikt voor een referendum”, aldus Van Aalst.

 

Voor een referendumverzoek is volgens het voorliggende plan de steun van 500 burgers nodig. Om het referendum door te laten gaan is de steun van nog eens 1.500 inwoners van Overijssel nodig.

 

Voorlopig alleen steun van SP

De PVV krijgt alleen de voorzichtige steun van de SP. Volgens SP-fractievoorzitter Van den Heuvel zijn de tot nu toe gehouden landelijke referenda in elk geval succesvol gebleken. Hij doelt daarbij op de relatief hoge opkomst. “Daarnaast zie je dat de maatschappelijke discussie wordt aangewakkert. Iedereen praat over Europa sinds het referendum over een Europese Grondwet bijvoorbeeld.”

 

Het CDA is de grootste tegenstander van een referendum. Volgens CDA-Statenlid Piksen zijn de tot nu toe gehouden referendum helemaal niet succesvol geweest. “Met de uitslag is eigenlijk niks gedaan, tot grote teleurstelling van de burgers. Dat vergroot de kloof tussen politiek en burgers alleen maar.”

 

Ook D66, een partij die zich altijd voor een referendum heeft uitgesproken, is nu niet enthousiast over het voorstel van de PVV. “Wij zien de tegenstellingen in de samenleving steeds groter worden. Dan is het laatste wat je moet doen een referendum organiseren, waarbij die verschillen alleen maar verder worden uitgespeeld”, is de zorg die D66-fractievoorzitter Magreet Overmeen uitspreekt.

 

Provinciale Staten nemen over twee weken een defenitief besluit over het referendumplan van de PVV

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren