nieuws

Authentiek Ot & Sien schooltje blijft leven in Ebbenbroek

In de voormalige basisschool van Ebbenbroek lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Oude details zijn er overal: kapstokken in de hal, oude schoolborden aan de muur en doorkijkluikjes van de lokalen naar de gang. "Zo kon meester Knake de leerlingen goed in de gaten houden."
Aan de rand van het Bentheimerwald, zo'n 300 meter van de grens met Duitsland, staat nog een authentiek Ot & Sien schooltje. De voormalige basisschool van Ebbenbroek, die in 1906 werd gebouwd, startte in dat jaar met zo'n zestig leerlingen. Langzamerhand werd dat aantal steeds minder, waardoor de school in 1990 haar deuren sloot wegens een tekort aan leerlingen.

De Uitdaging

Zowel van buiten als van binnen zie je dat de voormalige school nog authentiek is. Dick en zijn vrouw Hanneke kozen daar bewust voor. Toch hebben ze het gebouw aan de binnenkant wel verbouwd tot een woon- en werkruimte. Maar oude doorkijkluikjes, lokalen, toiletten en deuren zijn nog steeds in oude stijl.

Educatieve functie

Naast een woonhuis is de school de sfeervolle thuisbasis van De Uitdaging, het bedrijf van Dick en Hanneke Altena. Hier leren ze gasten en geïnteresseerden om te koken volgens oude gebruiken, met streekgebonden producten en traditionele recepturen, rassen en gewassen. Eén van de lokalen is daarom verbouwd tot grote keuken, het andere lokaal is veranderd in een eetzaal. 
Meer video's uit het Vechtdal vind je op het Mooi Overijssel platform of op de Facebookpagina van Mooi Overijssel!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.