nieuws

Gefrustreerde bioboer luidt noodklok

Biologische boeren in Overijssel vinden het oneerlijk dat ook zij koeien naar de slacht moeten brengen. Ze vinden dat ze gestraft worden voor een mestprobleem, dat veroorzaakt is door andere boeren.
Vorige week lanceerde staatssecretaris Van Dam het plan om het aantal melkkoeien in Nederland fors te verminderen. Het moet de mestproductie omlaag brengen, omdat die veel hoger is dan volgens Europese regels is toegestaan.

Waarschijnlijk moeten zo'n 180.000 koeien naar de slacht door de maatregel. Ook biologische boeren vrezen dat zij hun veestapel moeten verkleinen.

Niet eerlijk

Annette Harberink van het biologische bedrijf Natuurderij Keizersrande in Diepenveen deed vandaag haar beklag op het provinciehuis in Zwolle. “Wij hebben altijd netjes 100 kilometer per uur gereden op een weg waar je 120 mag. Er zijn ook boeren die 150 kilometer per uur hebben gereden en nu krijgen alle weggebruikers een boete. Dat is gewoon niet eerlijk.”
Harberink beseft dat ze eigenlijk in Den Haag moet zijn om haar frustraties te uiten. "Maar ik heb het telefoonnummer van de staatssecretaris niet en hier op het provinciehuis hebben ze die contacten wel."
"Ik hoop dat ze iets voor mij en andere biologische boeren in Overijssel willen doen, want ik vind het niet alleen heel moeilijk om een aantal koeien naar de slacht te moeten brengen, net als elke andere boer. De maatregelen kan mijn bedrijf ook gewoon de kop kosten en dat is toch doodzonde."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.