nieuws

Kerken krijgen steeds meer hulpvragen bij armoede

Hoewel er steeds minder mensen naar de kerk gaan, spelen kerken wel een steeds belangrijker rol in de bestrijding van armoede.Â
Dat blijkt uit het recente armoede-onderzoek dat de landelijke kerken en caritas-instellingen uitvoerden. Zwollenaar Wim van Ree heeft als diaconaal consulent veel contact met mensen die in armoede leven. Derk Jan Poel uit Meppel zat in de stuurgroep die het onderzoek begeleidde. 

Te lang wachten

Mensen met geldproblemen wachten vaak veel te lang voordat ze hulp zoeken. Poel: "We maken schrijnende situaties mee van mensen die een huurachterstand hebben van maanden en op straat dreigen te komen". Dit gebeurt vooral bij het huren in de particulier sector. Poel: "de woningstichtingen willen wel meewerken bij schulden maar de particuliere verhuurders denken alleen aan geld."
Van Ree: "Mensen maken vaak de verkeerde keuzes. Dan kopen ze wel die mooie grote televisie of die smartfoon, maar bezuinigen op het eten." Voor hem hangt armoede vaak samen met uitsluiting. 

Schuldhulpmaatjes en de voedselbank

Poel: "De mensen weten de kerken steeds vaker te vinden. Maar het aantal kerkgangers loopt terug, en daarmee ook het aantal vrijwilligers".
De hulp die kerken bieden is zowel materieel als immateriaal. Te denken valt aan de inzet van schuldhulpmaatjes, steun aan voedsel- en kledingbanken maar ook aan inloophuizen, het verstrekken van leningen en het opzetten van projecten rond armoedebestrijding.
In Zwolle werken 26 diaconieën samen in het Diaconaal Platform Zwolle. Van Ree: "We proberen overal verbindingen te leggen, tussen de kerken maar ook tussen kerken en de overheid, en met het bedrijfsleven." En dat heeft succes. Mensen komen vanuit een uitkeringssituatie weer aan het werk.
Hij voorziet wel een probleem: "We zijn aan de ene kant blij dat mensen ons weten te vinden maar we merken ook dat bij ons de rek er uitgaat."

Uit de prostitutie

Soms komen ze voor lastige dilemma's te staan. Van Ree: "Laatst werden we benaderd door een vrouw die zich aan de prostitutie wilde ontworstelen. Daarvoor moest ze nog wel een schuld van 2000 euro wegwerken bij haar oude pooier. En dan vraag je je je af: moeten we daar het collectegeld aan opofferen? We hebben het wel gedaan."
Zondagmorgen om 08.00 uur een interview met Van Ree en Poel in Hoogtij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.