nieuws

Miss Lipgloss: "Goed dat er nu transparantie komt over reclame in vlogs"

Ook op Youtube moet duidelijk zijn of er voor een product reclame wordt gemaakt. Zo niet, dan kan het Commissariaat voor de Media in de toekomst een boete opleggen. Volgens de Zwolse beautyvlogster Miss Lipgloss wordt dat hoog tijd.Â
Jongeren kijken steeds minder naar tv en vaker naar Youtube. In zogenaamde vlogs laten leeftijdsgenoten en andere bekendheden hun leven zien of delen ze tips.

Sluikreclame

In de Youtubevideo's komen echter regelmatig merken en producten voorbij waar de maker betaald voor krijgt. Alleen is dat lang niet altijd duidelijk.
Die sluikreclame wordt in de toekomst verboden en er kunnen dan ook boetes opgelegd worden. Meer daarover bij de NOS.

Zeven vragen aan Miss Lipgloss

De Zwolse vlogster Miss Lipgloss, echte naam Cynthia Schultz, heeft haar eigen kanaal op Youtube en praat daarin veel over beautyproducten. We stelden haar een aantal vragen over de nieuwe regels.

Is het een vloek of een zegen deze regels?

"Ik ben er blij mee. Het werd ook hoog tijd. Het is echt heel belangrijk, omdat het gewoon misleiding is als je betaald wordt en dat niet aangeeft. Dat is nu al voor alle media verplicht, behalve bij vloggers. Tijd voor verandering."

Krijgen vloggers echt producten aangeboden?

"Ja, sommige vloggers bereiken echt honderdduizenden mensen en dat is interessant voor adverteerders. Ik ben zelf niet zo groot, heb zo'n 66.000 volgers, maar ik krijg ook producten en reisjes aangeboden."

Hoe ga je zelf om met betaalde of gekregen producten?

"Als ik ze heb dan vermeld ik het gewoon in de beschrijving of plaats het in beeld. Ik heb niks te verbergen. Dat vinden mensen ook helemaal niet raar. Ik krijg er weinig negatieve reacties op."
"Het wordt wel vervelend als we bij elke vermelding, ook als er niet voor betaald wordt, een waarschuwing in beeld moeten plaatsen. Dat is voor mij en de kijker irritant, want ik praat veel over verschillende merken. Maar als het moet dan moet het."

Denk jij dat er boetes uitgedeeld zullen worden?

"Ja, want heel veel mensen nemen dit nog niet serieus. Maar het gaat gebeuren dat een vlogger een dikke boete krijgt. Dat zou een goede waarschuwing zijn voor de rest en maakt wel duidelijk dat dit echt voor iedereen gaat gelden."

Zijn deze regels niet oneerlijk voor Nederlandse vloggers?

"Ja, het liefst zou je over de hele wereld dezelfde regels hebben. Dat is wel zo eerlijk, maar dat is denk ik onhaalbaar."
"Het kan overigens nog wel strenger hoor dan nu wordt voorgesteld. In Zweden bijvoorbeeld ziet de belastingdienst al die gratis producten als inkomen en moet je er gewoon belasting over betalen. Ik denk dat we dat in Nederland ook nog wel gaan krijgen."

Wat ga je nu al anders doen?

"Niet zo veel, want ik laat al weten of ik betaald krijg voor een product of niet. Wel ga ik wat secuurder zijn op het vermelden van alle producten. En Youtube heeft net een nieuwe optie om 'product placement' direct duidelijk te maken. Die ga ik nu wel standaard aanzetten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.