nieuws

Moord en doodslag in Venebrugge

Kun je het je voorstellen? In het vredige en rustige buurtschap Venebrugge werd ooit een hevige strijd uitgevochten.
In juni 1580 raakten Spaanse en Staatse troepen verwikkeld in een hevige slag op de Hardenbergerheide. De locatie is niet toevallig: Venebrugge was lange tijd een belangrijke schakel in de handelsroute tussen Zwolle en het Duitse achterland omdat men alleen hier de oversteek door het moeras kon maken. Aanvankelijk leken de Staat­sen aan de winnende hand, maar dit kantelde drastisch. Het Staatse leger verloor uiteindelijk maar liefst 1500 man.

Het kunstwerk

‘Het Landschap aan Tafel’ bestaat uit een grote, ronde eikenhouten tafel met stoelen. Op het tafelblad is te zien hoe de Staatse en Spaanse legers door het landschap trokken. Het kunstwerk is onderdeel van een project van Kunstenlab. Vijftien kunstwerken verdeelt over Overijssel benadrukken een onzichtbare Canon van Overijssel, waarvan dit kunstwerk in Venebrugge er ééntje is.
Waarom het kunstwerk bestaat uit stoelen en een tafel zie je in de video hiernaast. Benieuwd naar meer video's over Hardenberg of andere plaatsen in het Vechtdal? Ga dan naar het Mooi Overijssel videoplatform

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.