nieuws

VVD en PvdA willen ''per direct'' een verbreding van de N50 bij Kampen

De N50 bij Kampen moet onmiddellijk worden verbreed van twee naar vier rijstroken. Dat is de strekking van een motie die maandag wordt ingediend door de VVD en de PvdA in de Tweede Kamer.Â
De motie zal naar verwachting de steun krijgen van een meerderheid in de Tweede Kamer. "We geven de minister de opdracht om iets te doen aan dit knelpunt", zegt VVD-Kamerlid Barbara Visser. "Zowel voor de veiligheid als het bedrijfsleven is dit een goede zaak."
De N50 wordt tot dusver door de minister niet als een landelijk probleem gezien. Door de vele files en zware ongevallen op de rijksweg heeft het de laatste tijd veel aandacht gekregen van de politiek in Den Haag. VVD en PvdA vinden nu dat de weg moet worden opgenomen op de lijst met landelijke, gevaarlijke knelpunten. 

Verbreding
De verbreding van de weg tussen Kampen en Kampen-Zuid kost 10 miljoen euro en wordt voor de helft betaald door de regio zelf. "Als de verbreding doorgaat, is dit fantastisch voor de regio en de hele provincie", zegt Statenlid Regien Courtz. 
Gedeputeerde Bert Boerman: "De weg tussen de afrit Kampen Centrum en Kampen Zuid wordt dubbelbaans gemaakt. Dat betekent dat het verkeer vanuit Flevoland veel makkelijker de N50 kan gebruiken. We gaan kijken of we het traject richting de brug ook direct mee kunnen nemen."
Boerman vervolgt: "Het eindbeeld is een volwaardige 2x2 autoweg, maar we snappen dat dit ook niet in een keer kan. First things first."

Werkzaamheden
Wanneer de N50 op de schop gaat, is nog niet bekend. "Dat is afhankelijk van alle procedures bij het rijk en de provincies, maar gelet op alle bereidheid denk ik dat het snel kan gebeuren", zegt Kamerlid Visser.
Boerman: "In 2019 vangen de werkzaamheden met de N307 aan. Hopelijk hebben we in 2021/2022 een volwaardig eindbeeld, waarbij we zeggen 'de situatie is zo veilig als maar kan'."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.