De IJssel als energiebron. Hoe haalbaar is het?

Energie opwekken uit de IJssel. De politieke partij 50Plus is erg enthousiast over het idee, maar het energievraagstuk lijken we er niet mee op te lossen. Zo blijkt uit een interview met werktuigbouwkundige Guus Bertels uit Nijkerk.Â

Bertels heeft inmiddels zo'n 130 uitvindingen op z'n naam, waaronder het Whizzwheel. Het ventilatorwiel wordt toegepast in computers, maar ook in de gas- en olieindustrie in een hele grote uitvoering.

"Het Whizzwheel zou ook prima werken in het water om energie mee op te wekken", aldus Bertels. Het is onderhoudsvriendelijk en door de bijzondere vormgeving heel efficient. "De prestaties zijn zeker twee maal zo goed als de huidige techniek."

Langzaamstromend water
Toch denkt Bertels dat je met het langzaamstromende water van de IJssel niet zo heel veel energie kunt opwekken. “De stroomsnelheid is maar een paar kilometer per uur. Daarmee wordt zo'n project nooit rendabel.”

Bertels blijft hoe dan ook enthousiast over het idee vanuit de Overijsselse politiek. "Windenergie is ook niet rendabel, maar daar steken we met z'n allen ook miljoenen euro's subsidie in. Waarom zouden we dan ook niet investeren in waterkracht?"

Bekijk de reportage voor het hele interview met Guus Bertels en Fred Kerkhof van 50Plus.

Meer over dit onderwerp:
ijssel 50plus Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren