nieuws

Overijsselse handelsmissie naar China opent deuren voor mkb'ers

Overijssel is de meest mkb-vriendelijke provincie. Maar om dat ook te blijven, moet er altijd naar nieuwe kansen gezocht worden. Dat weet ook gedeputeerde Eddy van Hijum en dus vloog hij met 16 ondernemers uit Overijssel, naar China.
"Er liggen daar veel kansen voor ondernemers. Maar je moet een lange adem hebben", weet Wilco van Wijck van Bouman. "Zelf ben ik al een paar keer naar China gevlogen, maar dit keer met een gedeputeerde erbij gaan er toch meer deuren open."

Het Zwolle van China

De handelsmissie ging niet naar bekende steden als Peking en Sjanghai, maar naar provinciestad Shenyang in noordoost China, volgens gedeputeerde Eddy van Hijum "Het Zwolle van China", dichtbij de grens met Noord-Korea. "Het is een echte industriestad", aldus Remco Lucassen van Oost NV. "Ook al moet er nog veel gebeuren om het milieu in China te verbeteren, het land maakt wel stappen. Juist naar groene innovaties is in die steden veel vraag."

Internationaal ondernemen

Dagelijks krijgt Oost NV telefoontjes van ondernemers die vragen hebben over internationaal ondernemen. Niet iedere mkb'er weet namelijk waar hij of zij moet beginnen. "We hebben in Overijssel veel samenwerkingsverbanden, dus er zijn genoeg kansen."
Ook Van Wijck gelooft in samenwerken. "Dat gebeurt ook al, bovendien leveren onze opdrachten in China ook weer werk op voor bedrijven waar wij in Nederland mee samenwerken."
Voor Eddy van Hijum was het zijn eerste bezoek aan China. "Indrukwekkend, ik ga zeker terug. En dan was dit nog een bezoek aan -zoals mijn dochter het noemde - 'het Zwolle van China'".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.