nieuws

Blogger Iris uit Enschede: 'Ik voel me ambassadeur van de regio'

"Ik zag het wonen in Enschede altijd als nadeel. PR-bureau's en dergelijke zitten allemaal in Amsterdam. Dan ben je de hele dag onderweg." Maar inmiddels is blogger Iris ter Haar van ikbenirisniet.nl trots om in het oosten van Nederland te wonen: "Ik voel me wel eens ambassadeur van de regio."
Iris ter Haar blogt. Dat houdt in dat ze over haar persoonlijke leven schrijft en dat op internet zet. Maar niet alles zet Iris online: ze schrijft voornamelijk over een groener en gelukkiger leven. Ongeveer 45.000 mensen lezen haar verhalen maandelijks.

Hoe ben je blogger geworden?

"Het is heel geleidelijk gegaan", vertelt Iris. "Ik ben in 2010 begonnen met bloggen. Toen stopte ik met mijn studie en had daardoor zeeën van tijd."
"Twee jaar geleden heb ik mijn blog ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Sinds toen is het mijn bijbaan."
"In augustus ben ik afgestudeerd van mijn studie Psychologie. Sinds die tijd ben ik fulltime blogger."

Kun je er van leven?

"Inmiddels wel. Maar dat is niet altijd zo geweest."
"In het begin was het vooral hobbymatig. Maar na mijn afstuderen heb ik mezelf benoemd tot #girlboss."
"Dat betekent dat ik professioneel met mijn blog aan de gang ben en gewoon kijk hoe ver ik kom. Dat loopt tot nu toe eigenlijk best goed. Ik heb echt van m'n hobby m'n werk gemaakt."

Is het als blogger lastig als je in Overijssel woont?

"In de randstad zitten de meeste bloggers en vloggers. Soms krijg ik het idee dat er buiten Amsterdam niets is. Als je naar Utrecht moet voor een persevenement heb je geluk."
"Ik wil juist laten zien dat er meer is. Dat er meer te zien en te doen is in Nederland, bijvoorbeeld hier in Enschede."
"Als ik het over een lunchtentje in het centrum van Enschede heb, gaan er misschien minder mensen kijken dan wanneer hij in het centrum van Amsterdam zit. Maar het verrast wel meer mensen."

Is blogger zijn in de randstad dan ook meer geaccepteerd?

"Nee, dat denk ik niet. Wel denk ik dat daar meer mensen weten wat je doet. Hier speelt het nog niet."
"Ik was laatst bij een ondernemersbijeenkomst. Ik ging er een beetje vanuit dat iedereen wel wist wat bloggen inhoudt, maar ik kreeg juist veel vragen over wat ik doe."
"Bloggen is vrij zelfstandig. En daar houd ik van. Ik ben een echt internetmeisje, maar ben wel gaan inzien dat je jezelf ook offline moet laten zien."

Voel je jezelf meer blogger of ondernemer?

"Ik voel me meer blogger. Maar nu ik full-time aan m'n blog werk probeer ik mezelf meer als ondernemer te zien."
"Als blogger word je minder serieus genomen heb ik gemerkt."

Wat gaat de toekomst brengen?

"Nog geen idee... Ik wil heel veel dingen doen. Heb elke dag wel 100 ideeën."
"Bloggen is dood, hoor ik wel eens. Daar ben ik het absoluut niet mee eens. De hype is juist voorbij, het is genormaliseerd."
"Terwijl YouTube nu een hype is. Het is een beetje als de vergelijking; wat is er beter, het boek of de film. Het is gewoon anders."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.