nieuws

Zet Hof van Twente na schrappen windmolenparken nu in op zonne-energie?

Het lijkt erop dat de gemeente Hof van Twente de pijlen gaat richten op het opwekken van zonne-energie. Daags na de bekendmaking dat er geen windparken in het buitengebied tussen Goor en Markelo komen wordt een plan gelanceerd voor een groot zonnepark op het terrein van het voormalige asielzoekerscentrum Klompjan in Markelo.
Het bedrijf Powerfield wil het voormalige azc-terrein volbouwen met bijna 29.000 zonnepanelen, goed voor het voorzien van stroom voor zo’n 2.000 huishoudens.

Informatieavond omwonenden

Komende woensdag is er in de basisschool naast Klompjan een informatieavond voor omwonenden. Het Markelose zonneproject is niet het enige plan voor het grootschalig opwekken van zonne-energie in de gemeente Hof van Twente.
Aan de rand van Goor moet het zonnepark Waterlanden komen dat nog groter wordt en uiteindelijk bijna 3.000 huishoudens moet voorzien van duurzame energie. Dat project is in handen van het Groningse bedrijf Solarfields en is al in voorbereiding.

Draagvlak duurzame projecten

De gemeente Hof van Twente wil in 2035 volledig energie-neutraal zijn. Verantwoordelijk wethouder Meulenkamp stelt daarbij als voorwaarde dat de duurzame projecten breed gedragen worden door de bevolking. Dat was ook de reden om na felle protesten van belanghebbenden af te zien van de plannen voor veertien windmolens.
De wethouder zei daarbij direct dat nog niet gezegd is dat er geen windmolens in de gemeente Hof van Twente zullen komen. “Als er initiatieven ontstaan die wèl breed gedragen worden, willen we daaraan meewerken.”

Plan windturbine toch weer in beeld

Het plan voor een windturbine op het Goorse bedrijventerrein Zenkeldamshoek is in dat kader opnieuw op de radar gekomen. Het voornemen van de lokale energie-coöperatie ECHT en Raedthuys Energie werd eerder door de gemeenteraad afgewezen, maar is door de initiatiefnemers opnieuw op de agenda gezet door het indienen van een zienswijze tegen de besluitvorming.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.